Titelstrijd 325i Challenge nadert ontknoping na Hellendoorn winst Slob Motorsport

Op 15 en 16 september werd de Eurol Hellendoorn rally verreden, de vijfde wedstrijd van de 325i Challenge. Een wedstrijd die onder wisselende en op sommige momenten, erg lastige omstandigheden verreden werd. Opperste concentratie en goede pace notes werden van de 325i Challenge teams verlangt. Door het wegvallen van Peter Smets en Nick Vesters uit de race om de titel (vanwege het ongeval tijdens de GTC rally) lagen de kaarten tijdens deze rally opeens heel anders geschud op tafel. Welk team zou hiervan het meest profiteren?

Snelste mannen met pech aan de kant

Op de vrijdagavond lagen er vier proeven op onze deelnemers te wachten. Waar de eerste proef nog bij redelijk daglicht werd verreden, daar werden de overige drie in het donker afgewerkt. Tel daar het gladde wegdek en het onvoorspelbare onverhard bij op en je hebt een spannende eerste dag. Marius Reeder & Ivar Stein kwamen direct in hun ritme en reden de eerste twee proeven de snelste tijd. Bas & Marieke Slob bleven op de eerste proef goed in het spoor maar verloren op de tweede proef bijna 30 seconden. Op proef drie moesten Marius en Ivar echter de handdoek al werpen vanwege een defect aan de versnellingsbak. Daardoor kwam de leiding na de eerste dag in handen van Bas en Marieke. Dirk de Boer & Egbert Kamp wisten de laatste proef van de dag als snelste af te leggen en lagen aan het eind van de avond tweede in het tussenklassement. Achter hen was het “gastrijder” Rients Visser met Eric Jan Niemann die het lijstje afsloot. Rients begon de wedstrijd op een veilig tempo vanwege de toch wel lastige omstandigheden en de onbekendheid met de Hellendoorn rally.

Op veilig naar voorsprong

In de vrijdagavond werd hard gesleuteld in het kamp van Marius en Ivar. Collega Dirk de Boer had een reserve versnellingsbak beschikbaar waarmee Marius en Ivar op dag twee weer gewoon aan de start konden staan. In de ochtend van dag twee werden vier proeven afgewerkt (eigenlijk drie na neutralisatie van proef zes) die allen op naam kwamen van Marius en Ivar. Bas en Marieke reden vooral met de titel in gedachte. Of zij Marius en Ivar hadden kunnen aanvallen in een rechtstreeks duel zullen we helaas nooit weten. Spannender was het zeker geweest. Bas en Marieke wisten hun voorsprong op Dirk en Egbert echter wel uit te breiden en hadden na proef acht een veilige marge op hun naaste achtervolgers opgebouwd. Rients en Eric Jan reden hun eigen tempo en probeerden zoveel mogelijk op te steken van het rijden onder natte en onvoorspelbare omstandigheden.

Plezier bij ontspannen slotstuk

Marius en Ivar bleven ook in de middag het snelste team op de proeven. Echter was ook bij deze rally de gifbeker weer te veel gevuld. Op de laatste proef moesten ze alsnog de strijd staken waardoor hun sterke rijden niet beloond werd met een finish en punten voor het kampioenschap. Bas en Marieke reden uiteindelijk probleemloos naar de overwinning en zetten hiermee een belangrijke stap in de richting van de titel. Door de toch wel ruime verschillen tussen de deelnemers lieten ze de teugels nog even lekker vieren op de doorkomsten op proef Almelo. Een industrieproef met onder andere twee hairpins waar het goed driften was. En dat is de 325i Challenge natuurlijk aan zijn stand verplicht en dus namen de deelnemers het er goed van. Een mooie show weer voor een voltallig publiek. Op het finishpodium konden we een zeer tevreden Bas en Marieke de overwinning zien vieren en kregen Dirk en Egbert de Dwarsliggersbokaal uitgereikt en kwamen tevens als tweede binnen. Rients en Eric Jan bleven de hele rally in het juiste spoor en leerden weer veel op positie drie.

Beslissing in de Ardennen?

Next up, de East Belgian rally midden in de mooie Ardennen. Een prachtige rally met zoveel situaties die we in Nederland niet kennen. Echt een rally om van te genieten en veel te leren. Dirk en Egbert slaan deze wedstrijd over en leggen hun titelkansen daarmee in handen van Bas en Marieke. Alleen een non-finish in St. Vith geeft Dirk en Egbert nog kans op de titel. Hoe mooi het ook is om de titel te beslissen in een rechtstreekse confrontatie tijdens de laatste wedstrijd van het jaar in Hengelo, Bas en Marieke zijn vastbesloten de titel voortijdig binnen te slepen. Gekke dingen zijn ze dus niet van plan, al zal het soms lastig zijn op de mooie Ardenner proeven er niet even goed voor te gaan zitten.
Grote kans op de overwinning in St. Vith maken Marius en Ivar. De proeven zijn erg snel en dat ligt het duo wel zo heeft het verleden geleerd. Voor de titel is dit niet meer van belang, maar een tweede overwinning pakken dit jaar na alle pech zou zeer mooi zijn voor het team dat het hele jaar al snel is gebleken.
Snel en dwars verwachten we gastrijder Eric Jan Niemann samen met Jan-Willem de Rover over de, zoals het er nu naar uitziet, natte proeven. Ook hier geen invloed op het titelverloop, maar wel zicht op een heerlijke dag sturen met de nodige uitdagingen en actie.

Uitslag Hellendoorn rally:

1: Bas Slob / Marieke Slob
2: Dirk de Boer / Egbert Kamp + 2.46.8
3: Rients Visser / Eric Jan Niemann + 8.28.5
dnf: Marius Reeder / Ivar Stein

Stand lampioenschap:

1: Bas Slob / Marieke Slob: 153 punten
2: Dirk de Boer / Egbert Kamp: 142
3: Peter Smets / Nick Vesters: 116
4: Dennis Jochems / Frank Willem Jochems: 75
5: Marius Reeder / Ivar Stein: 50
6: Ben Huijbregts / Mathieu Deckers: 5