BMW 130i Challenge begint seizoen over de grens

Komend weekend gaat het Nederlandse Rallykampioenschap van start met de ADAC Rallye Sulingen in Duitsland. Ook voor de BMW 130i Challenge vormt deze wedstrijd de start van een nieuw seizoen. Met zes ingeschreven auto’s belooft het een interessant seizoen te worden in de meest dwarse rallyklasse van Nederland, die voor het eerst sinds 2019 weer de grenzen over gaat.

Op vrijdag 6 mei om 16:00 zal de eerste auto over het startpodium rijden in Sulingen. De rally is 117 kilometer lang en telt 11 klassementsproeven, verdeeld over twee wedstrijddagen. De finish van de rally zal rond de klok van 18:30 zijn. Voor de 130i Challenge vormt de Rally van Sulingen de eerste van zeven wedstrijden, waarvan de beste vijf resultaten mogen worden meegenomen voor het kampioenschap.

Op de deelnemerslijst staan zes brute BMW’s die de strijd met elkaar aan hopen te gaan in Duitsland. De laatste twee jaar waren het Michael Kamper en Henk van de Brug die er met de titel vandoor gingen, waardoor zij op papier de grote favorieten zijn voor 2023. Het duo is inmiddels uitgegroeid tot één van de vaste waarden met de Maxifleur-gekleurde BMW, maar ze zullen het niet gemakkelijk krijgen dit jaar in een ijzersterk vertegenwoordigd deelnemersveld.

De talentvolle Maurice Kuijstermans sloot zijn rallyseizoen vorig jaar af met een overwinning in de Twente Rally en is dit jaar vastberaden het seizoen goed van start te gaan. Genavigeerd door Kirsten Rothman, zullen zij voor de allereerste keer een wedstrijd rijden op Duitse bodem. Het duo is vastberaden om de hegemonie van Michael en Henk dit jaar te doorbreken met hun felrode BMW!

De rentree van oud-kampioen Frank Gerritsen Mulkes in de rallysport was wel dé grote verrassing van het jaar in de BMW-klasse. Dit jaar zal hij voor het eerst sinds 2012 weer een volledig seizoen afwerken in de Challenge, en met meerdere titels onder zijn riem hebben de gekende titeltenoren er daarmee een geduchte tegenstander bij. Frank zal deze wedstrijd samen met gelegenheidsnavigatrice Ellen Nijland aangaan, en vlak hen zeker niet uit voor de eindzege!

Tijdens de winter is er ook door Slob Motorsport weer druk gewerkt om de auto op en top in orde te maken. Bas en Marieke Slob begonnen ooit met puzzelritten, maar dat ze ook op snelheid mee kunnen strijden heeft het duo inmiddels wel bewezen. Ook voor Bas en Marieke geld dat zij in tegenstelling tot vorig jaar echt voor het kampioenschap hopen te gaan dit jaar, met de gele BMW als strijdwapen.

Hank Melse en Joep van Heugten maakten vorig jaar hun debuut in de 130i Challenge, maar ontpopten zich al snel tot één van de smaakmakers van het deelnemersveld. Het duo heeft de dwarse formule van de BMW 130i’s snel onder de knie gekregen en gaan dit jaar ook mee over de grens om de Duitse (en uiteraard ook aanwezige Nederlandse) fans te trakteren op wat dwars spektakel!

De Rallye van Sulingen zou bovendien het debuut moeten vormen van Jörgen Sprong achter het stuur van een tweede Maxifleur-BMW. Helaas hebben hij en navigator Marco Gombert op het laatste moment nog forfait moeten geven en zijn ze genoodzaakt de rally uit te zitten langs de zijlijn. Hopelijk is de BMW van het duo alsnog snel te bewonderen tijdens de komende wedstrijden van de 130i Challenge!

De volgende wedstrijden tellen mee voor het kampioenschap 2023:

 

Datum Wedstrijd Locatie Wedstrijdinfo
5-6 mei ADAC Rallye Sulingen Sulingen ADAC ACTRONICS RALLYE SULINGEN
2-3 juni ELE Rally Son
16-17 juni Prima Acon Vechtdal Rally Hardenberg
8 juli GTC Rally Roosendaal
15-16 september Eurol Hellendoorn Rally Hellendoorn
21-22 oktober Conrad Twente Rally Hengelo
11-12 november Rally van Zuid-Limburg Gingelom Aangepast parcours voor Rally van Zuid-Limburg - RallyNieuws