325i Challenge opent seizoen met Centraal Nederland rally

Met de eerste wedstrijd van het jaar pas in april, start het seizoen van de 325i Challenge later dan voorgaande jaren. Maar dan begint het seizoen ook gelijk goed met de geheel nieuwe Centraal Nederland rally op 8 april in het gebied tussen Putten en Barneveld. In het verleden een gebied met roemruchte proeven uit een ver rallyverleden. Gezien de berichtgeving van de organisatie gaan we op dit vlak terug in de tijd en zullen de 325i Challenge deelnemers flink aan de bak moeten op snelle, uitdagende proeven met het nodige onverhard. En met mooi weer in het vooruitzicht kan het niets anders dan dat deze rally alles helemaal voor elkaar heeft. Eens kijken of hetzelfde op gaat voor de 325i Challenge teams na de lange winterstop.

Jochems racing: Dennis en Frank-Willem Jochems

Winnen in je eerste volledige rallyseizoen, het is weinige gegeven. Maar Dennis Jochems deed het vorig jaar toch, samen met zijn vader Frank-Willem, tijdens de GTC rally. Uiteraard het hoogtepunt van het seizoen dat verder gekenmerkt werd door de nodige tegenslag. Dit jaar stapt het team uit West Brabant het seizoen in met het doel zowel de pechduivel als alle anders 325i Challenge deelnemers achter zich te houden. Dat het team de zaken serieus neemt, blijkt uit het feit dat voor dit jaar gekozen is met een andere auto aan de start te komen. Een lichtere maar stevige auto die daarmee sneller en robuuster behoort te zijn. Bij een nieuwe auto hoort een nieuw uiterlijk en ook dit jaar zal het team in een opvallende kleurstelling aan de start verschijnen. Niet te missen is onze conclusie na het zien van de eerste preview. Als de auto en de mannen erin net zo snel zijn als de looks van de auto, dan durven we te stellen dat winnen ook dit jaar zeker gaat lukken. En wat is nu beter dan dat direct bij de eerste wedstrijd van het jaar te doen?

Slob Motorsport: Bas en Marieke Slob

Ook bij Slob Motorsport is sprake van een familie team met broer Bas en zus Marieke Slob. Een team dat we meer dan een jaar hebben moeten missen bij de wedstijden om de 325i Challenge. Dit als gevolg van de schade opgelopen tijdens de Vechtdal rally in 2015 waarna een nieuwe auto opgebouwd diende te worden. Voor een team dat alles zelf ter hand neemt in de beperkte vrije tijd uiteraard een langdurig traject. Zoals altijd in de autosport is niets lekker ruim op tijd klaar. Het team heeft de laatste weken dan ook keihard gewerkt om de auto klaar te krijgen voor de seizoenstart. Een finish, liefst met een goed resultaat, zou een welkome beloning zijn voor alle inspanningen. Is dit een te verwachten scenario? Wij denken van wel. Het team is in het verleden in staat gebleken een betrouwbare auto op de wielen te zetten. Tevens zat het team in 2015 qua snelheid dicht tegen de toenmalige top van het klassement aan. Gezien de sterke concurrentie van toen bijna een garantie dat wanneer dit ritme dit jaar weer gevonden wordt, dit team een serieuze kandidaat voor de titel is. Bij de Centraal Nederland rally zal alles echter in het teken staan van de auto leren kennen en weer op elkaar ingespeeld raken. Winnen komt op plaats twee en is wellicht ook nog geen realistische verwachting.

Preston Palace rally team: Dirk de Boer en Egbert Kamp

Het Preston Palace rallyteam hebben we in deze bezetting ook al een tijdje moeten missen. Gezondheidsproblemen hielden beide mannen uit het oosten van het land lange tijd uit de roulatie. Gelukkig hebben ze hun goede humeur in die tijd nooit verloren en zagen we ze veelvuldig achter het lint de andere 325i Challenge deelnemers aanmoedigen in 2016. Nu zijn ze weer terug, in de bezetting waar het allemaal mee begon in  de 325i Challenge in 2014. Gestaag werd er de afgelopen jaren elke wedstrijd een tandje bijgezet en verbeterde de prestaties. Wat echter al van het begin op orde was, was de dwarse rijstijl. Daarmee weet het team elke wedstrijd weer het publiek op de banken te krijgen. Dat zal ook zeker komende zaterdag op de proeven ten noorden van Barneveld het geval zijn. Want vol voor de winst gaan is er helaas nog niet bij. Door de langdurige afwezigheid zal het weer flink wennen worden het juiste ritme te vinden. Maar daar ligt het team niet van wakker. Ze zijn meer dan blij eindelijk weer aan de start te (mogen) staan en zien weer uit na een dag rallyplezier. Dit jaar zullen ook zij dit doen met een totaal nieuwe uitstraling van de auto. Het design wordt angstvallig geheim gehouden, maar naar verluidt wordt ook dit een ware eyecatcher.

Smets rallyteam: Peter Smets en Nick Vesters

Uit Brabant reizen Peter en Nick een stuk naar het noorden voor hun eerste wedstrijd van het jaar. Al maanden staan de mannen te trappelen om weer te mogen beginnen. In de tussentijd heeft navigator Nick zijn rijderslicentie behaald en weet nu ook hoe het is om achter het stuur te zitten. Waardevolle kennis voor een coachende navigator. Helaas liep de auto tijdens de rallycursus wel wat averij op waardoor er de laatste tijd meer gesleuteld moest worden dan voorzien na de laatste wedstrijd van vorig jaar. Vorig jaar was het tweede 325i Challenge seizoen van het team, een seizoen met wat pech, maar vooral een goed leerjaar. Dit jaar wordt het zaak om het geleerde in de praktijk te gaan brengen. Wederom wordt dit gedaan met de opvallend oranje 325i die niet te missen valt op de proeven. Hoe zijn de kansen hiermee bij de Centraal Nederland rally? Het team staat er om bekend een rally rustig op te bouwen en er niet vanaf de eerste meters er vol in de gaan. Om te winnen is dit vaak wel nodig gebleken, maar ook zo vaak het recept tot tranen geweest. Met een behouden maar vlot tempo zal een overwinning er waarschijnlijk niet direct inzitten, een finish met veel punten echter wel.

Moorside Motorsport: Ben Huijbregts en Mathieu Deckers

Het nieuwe team van Moorside Motorsport maakt met hun tweede wedstrijd van het jaar voor het eerst kennis met de meer ervaren 325i Challenge teams. Niet in een direct gevecht tijdens de rally, maar afzonderlijk vanwege de start bij de Centraal Nederland shortrally. Het team heeft namelijk nog een shortrally finish nodig om de volwaardige rallylicentie op zak te hebben. Het maakt de wedstrijd er echter niet minder interessant om daar er over gelijke, maar iets minder, dezelfde proeven wordt gereden. Een direct vergelijk van de tijden is dan ook goed mogelijk. Al verwachten we dat Ben en Mathieu daar pas na de wedstrijd naar zullen kijken. Eerst en vooral is aankomen het doel dat de heren voor ogen hebben. Daarbij komt de de auto na een eerste korte wedstrijd nog steeds gewenning geeft. Geen gekke dingen doen en alle kilometers maken is wat telt. Als dat lukt, zal het team meer dan tevreden huiswaarts keren. Blijkt bij thuiskomst dat de tijden goed waren geweest voor een mooi gevecht met een ander team, dan zullen de mannen niet kunnen wachten tot de volgende wedstrijd van de 325i Challenge.

Durven we een voorspelling te doen over de uitslag? Zeker niet. De wedstrijd is voor iedereen nieuw en de teams starten elk met hun eigen nieuwe situatie variërend van een nieuwe, ongeteste auto tot een terugkeer in de kuipstoel na een lange afwezigheid. Meer open kan de wedstrijd niet zijn. Wel weten we dat alle teams weer hun uiterste dwarse best gaan doen en het op voorhand een mooie wedstrijd gaan maken. Kom dus zeker een kijkje nemen aankomende zaterdag. Voor alle updates van de 325i Challenge voor, tijdens en na de wedstrijd, ga naar www.facebook.com/325ichallengeNL.