Drie op rij? Driemaal is scheepsrecht? Of drie is een verrassing in 325i Challenge?

Na het uitstapje naar het Duitse Sulingen voor de tweede wedstrijd van het jaar keert de 325i Challenge dit weekend weer terug op eigen bodem. Dan slaan de teams hun tenten op in Veldhoven voor twee dagen ELE rally die dit jaar onder zeer warme omstandigheden lijkt te worden verreden. Niet alleen het weer noodzaakt de deelnemers het hoofd koel te houden. Ook de strijd om de eerste plaats in het kampioenschap kan weer een hete worden en behoeft een fris hoofd. Hoe staan de deelnemers er voor na twee wedstrijden en wat kunnen we van hen verwachten tijdens wat wel eens een uitputtende rally kan worden?

Drie overwinningen op rij scoren?

Dat is de grote vraag voor het zeer solide draaiende team van Peter Smets en Nick Vesters. Want na twee wedstrijden staan de heren bovenaan de ranglijst met twee overwinningen achter hun naam. Beide keren stond het team bescheiden over hun kansen aan de start. Maar beide keren bewezen ze serieus mee te kunnen doen voor de prijzen waarbij de behouden maar snelle aanpak succes als resultaat had.
De ELE rally is voor het team uit Gemert uiteraard de thuiswedstrijd waarbij veel supporters langs de kant zullen staan. Een extra impuls om net even een tandje bij te zetten dit weekend. Wordt het hiermee drie overwinningen op rij? Die kans is er zeker, maar zal ook zeker geen gemakkelijke opgave zijn. Het tempo van de concurrenten ligt hoog en hebben na wat pech het nodige goed te maken. Dat beloofd wat!

Is driemaal dan ook echt scheepsrecht?

Slob Motorsport met Bas en Marieke Slob heeft het nog niet gemakkelijk dit jaar. Bij de eerste wedstrijd speelden er wat kinderziekten aan de nieuwe auto en in Sulingen was de rug van Marieke niet in topconditie. Maar het duo in de fel gele 325i liet zich beide keren niet kennen, reed zeer snelle tijden en ging bij beide wedstrijden aan de leiding. Maar helaas ging tweemaal de champagne aan de neus voorbij vanwege een lekke band. De tweede plaats in het kampioenschap is daarmee een schrale troost maar biedt nog steeds perspectief.
Want over de snelheid bestaat geen twijfel, die is hoog genoeg voor een overwinning. Echter dient dan wel de pechduivel bij deze derde wedstrijd thuis te blijven. En ook de rug van Marieke is nog steeds niet helemaal in orde en kan onder de verwachte zware omstandigheden een rol spelen. Opgeven is nooit een optie voor het team en dus kan het ook zomaar driemaal is scheepsrecht worden.

Wordt de winnaar van wedstrijd nummer drie een verrassing?

Ook dit is een reëel scenario met nog een aantal teams dat iets goed te maken heeft en snelheid heeft getoond. Zo heeft het team van Jochems racing vorig jaar de GTC weten te winnen met rijden Dennis Jochems en navigator Frank-Willem Jochems. Zoon en vader hebben de champagne dus al een keer geproefd en willen zich dat nog wel een keer laten smaken. Helaas kreeg dit team bij de eerste wedstrijd van het jaar met pech af te rekenen en moesten ze verstek laten gaan bij de tweede. Hun puntenaantal weerspiegeld dan ook geenszins hun potentie. Wedstrijd drie kan dus zomaar de wedstrijd worden waar alles goed gemaakt gaat worden.


Tegenslag was er ook voor het team van PrestonPalace. Dirk de Boer en Egbert Kamp kregen in Barneveld te maken met een gebroken gaskabel en in Sulingen met een gapend gat in het carter. In het eerste geval wisten ze kundig de finish nog te halen, de tweede keer helaas niet. Erg jammer daar het team qua tempo een duidelijke stap voorwaarts heeft gemaakt en lekker meedraait. Dirk zal voor het eerst aan de start komen van de ELE rally, wat toch als een klein nadeel gezien mag worden. Een voordeel is echter de aanstelling van Arjan Reefhuis als vervangende navigator voor de verhinderde Egbert. Arjan wist vorig jaar samen met Rick Mollink kampioen te worden en neemt dus waardevolle snelle ervaring mee.
Hoe vlot beide teams ook zijn, gezien de stand in het kampioenschap zal een zege voor een van beide toch als een kleine verrassing komen. Een mooie verrassing voor het desbetreffende team, maar tevens voor de race om de titel. Die kan hiermee zomaar een totaal andere wending krijgen. Laat die derde wedstrijd maar snel beginnen!

ELE short rally in teken van ervaring tanken

Eigenlijk hadden we het team van Moorside Motorsport met rijder Ben Huijbregts aan de start van de rally verwacht. Want na twee succesvolle short rally deelnames bij de Zuiderzee en Centraal Nederland rally had Ben de benodigde rallylicentie op zak. Vast navigator Mathieu Deckers was echter niet beschikbaar tijdens het ELE weekend en vervangend navigator Marc de Bakker beschikt nog niet over de juiste licentie. Ook deze start zal weer in het teken staan van leren en dient als voorbereiding op de GTC rally die voor het team uit Zundert om de hoek gehouden wordt. Daar wil het team uiteraard goed voor de dag komen. Gezien de progressie en getoonde snelheid bij de beperkte kilometers tot nu toe zal dat wel goed komen.

Voor het eerst dit jaar zien we de 325i Challenge auto van het team van GP Elite aan de start. Net als andere jaren wordt deze auto ingezet om rijders op te leiden en de fijne kneepjes van het rallyvak bij te brengen. En waar beter kun je dit doen dan bij de gevarieerde ELE rally? Dit jaar rijdt de ELE short rally namelijk voor het eerst de proef op defensieterrein de Strijpse Kampen. Dit opleidingscentrum van defensie leent zich uitstekend voor het leren rallyrijden door de grote variatie aan bochten en wegsituaties. Een mooie gelegenheid ook om je te meten tegen Ben die al twee short rally’s ervaring heeft. Ook in de short rally kunnen we dus een kleine strijd verwachten.

Met een mooi veld auto’s aan de start, prachtig weer in het vooruitzicht en teams gebrand op succes, ligt er weer een geweldig rallyweekend in het verschiet. De actie begint komende vrijdagavond rond een uur of acht vanaf de service bij Shippersstop in Veldhoven voor zes proeven, waarvan een aantal in het donker. Dag twee begint rond een uur of twee in de middag en behelst 11 proeven die de beslissing in de wedstrijd gaan brengen. Wil je van dichtbij meemaken wie de overwinning pakt in de 325i Challenge? Of wie de grote Dwarsliggersbokaal mee naar huis neemt met zijn dwarse rijstijl? Kijk dan snel op www.elerally.nl voor alle info en kom naar Veldhoven! Voor de thuisblijvers is al het nieuws uit de wedstrijd uiteraard weer te volgen via de 325i Challenge Facebook pagina.