325i Challenge zege Bakkenes/Aaltink in bizarre Hellendoorn rally

Voor de zomerstop werden er door de 325i Challenge reeds vier wedstrijden afgewerkt. De Hellendoorn rally was de aftrap voor de drie resterende najaarswedstrijden en voor vele DE wedstrijd van het jaar. Er stonden dan ook negen gemotiveerde teams aan de start, veel daarvan afkomstig uit de streek rondom Hellendoorn. Ondanks het thuisvoordeel voor deze teams, lag het in de lijn der verwachting dat het gevecht om de overwinning wederom tussen, de niet streekrijders, Marius Reeder en Henk Bakkenes zou gaan. Maar dit jaar zou de Hellendoorn rally een wending krijgen die niemand van te voren voor mogelijk had gehouden.

 

Overleven in mist en duisternis

Voor veel rijders is het rijden in het donker niet hun grootste hobby. Doe daar nog wat vlagen mist bij en de uitdaging is compleet. Zo ging de Hellendoorn rally van start op vrijdagavond. Een avond die al na twee van de zes geplande proeven werd gestopt vanwege de mist, waardoor de organisatie de veiligheid voor deelnemers en publiek niet kon waarborgen. Goede pace notes zijn onder dit soort omstandigheden van groot belang. Met een snelste tijd op de openingsproef leken Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink de notes in ieder geval goed voor elkaar te hebben. Op proef twee verloren ze echter bijna 20 seconden op Marius Reeder & Ivar Stein en zakten daarmee naar de derde plaats, achter een sterk openende Wesner Averesch & Albert Wermink. Op positie vier waren het Rick Mollink & Arjan Reefhuis die aansluiting hielden met de top drie. De deelnemers daarachter hadden ruim een minuut achterstand opgelopen in de moeilijke omstandigheden op vrijdagavond, tijd die ze onder zonnige omstandigheden de volgende dag weer goed zouden proberen te maken.

 

Titelkandidaten in de problemen

Op de openingsproef van dag twee kwamen Wesner & Albert toch enigzins verrassend als snelste over de meet, met een voorsprong van ruim 28 seconden op Marius en Henk. Waar Marius een lekke band opliep tijdens de proef, daar brak de versnellingspook bij Henk. Naast Wesner profiteerden ook Rick en Jeroen Bosma & Maurice Kuijstermans, die een tweede en derde tijd wisten te noteren. Op proef acht waren het echter Marius en Henk die orde op zaken stelden en op de langste proef van de rally flink tijd goed wisten te maken. Wesner zakte hiermee terug naar positie twee op 3.3 seconden van Marius. Henk en Rick zaten er wat verder achter, maar keken aan tegen een niet al te grote achterstand.

 

Wet van Murphy?

Tot aan proef negen was er, op de pech van Marius en Henk na, geen vuiltje aan de lucht. Helaas sloeg de dag behoorlijk om toen Wesner & Albert op proef negen hard op een boom reden en Wesner met een gebroken been naar het ziekenhuis werd afgevoerd. De sfeer in de Challenge zakte meteen onder het vriespunt. Op proef tien leek alles weer normaal te verlopen en zagen we Marius en Henk weer de topposities innemen. Helaas komt de pech nooit alleen en zo zagen we Gerwin Voortman & Annika Bekman op proef 11 een bocht missen en in een greppel landen. Hier gelukkig geen letsel, maar wel een auto met schade en einde rally voor het duo. Marius had inmiddels weer een snelste tijd genoteerd en stond ruim een minuut los van Henk & Aaldert. Het volgende drama voltrok zich echter niet veel later op proef 12. Marius & Ivar kwamen aan het eind van een lang stuk onverhard in de probleem tijdens het aanremmen van een bocht. Als noodoplossing werd gekozen voor de handrem waardoor de auto links in de greppel terecht kwam en vervolgens een flinke salto wist te maken. Crew ok, maar de tweede auto van het weekend afgeschreven en geen vierde overwinning op rij voor Marius & Ivar. Verrassend scoorde Jeroen Bosma zijn eerste snelste tijd in zijn eerste rallyseizoen en dat op de bijna geheel onverharde proef bij Rijssen.

 

Laatste proeven voor debutanten

Door het annuleren van de proef bij Rijssen in verband met zware regeval bestond het slot van de rally uit tweemaal de proef Beuseberg, een keer bij daglicht en een keer in het donker. Met de winst zo goed als zeker voor Henk & Aaldert waren het de debutanten die van zich lieten spreken. Na de winst op Rijssen pakte Jeroen ook de winst tijdens de eerste doorkomst op Beuseberg. Op korte afstand daarachter waren het Bas & Marieke Slob die de vers opgebouwde auto onder de knie begonnen te krijgen. Helaas viel het duo Dirk de Boer & Egbert Kamp uit op deze proef. Met mooie dwarse doorkomsten lieten ze zien in ieder geval van de voorgaande proeven genoten te hebben.
Iets minder debutant dan Jeroen was Rick Mollink met Arjan Reefhuis. Maar de winst op de laatste proef was nog steeds een mooie prestatie en opsteker voor de rest van het jaar.

 

Henk Bakkenes pakt de volle mep

Na het wegvallen van Marius & Ivar was de overwinning voor Henk & Aaldert eigenlijk al in de zak. Rick en Arjan volgde op positie twee en scoorden daarmee het beste resultaat tot nu toe in de 325i Challenge, maar pakten ook weer de Dwarsliggersbokaal mee voor hun mooie rijden. Bas & Marieke waren vooral trots dat hun auto de gehele rally geen krimp gaf. Na maanden hard werken de auto weer opnieuw op te bouwen een erg fijn resultaat. En een derde plaats scoren na maanden niet gereden te hebben, was meer dan verwacht. Als vierde kwamen Mark Jansma & Marc van Nuyssenborgh over de meet. Mark & Marc reden voor het eerst samen om te zien of de klik er zou zijn om ook in 2015 samen te rijden. De glimlach op beide gezichten aan het eind van de rally gaf het antwoord. Als vijfde en laatste kwamen Jeroen & Maurice over het finishpodium, de eerste finish voor Jeroen in 2014. Zonder de tien minuten straftijd van de vrijdagavond was het waarschijnlijk een derde plaats geweest, wat maar aan gaf dat Jeroen het tempo al aardig te pakken begint te krijgen.

 

Uitslag Hellendoorn rally:

1. Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink
2. Rick Mollink & Arjan Reefhuis
3. Bas Slob & Marieke Slob
4. Mark Jansma & Marc van Nuyssenborgh
5. Jeroen Bosma & Maurice Kuijstermans
dnf. Dirk de Boer & Egbert Kamp
dnf. Marius Reeder & Ivar Stein
dnf. Gerwin Voortman & Annika Bekman
dnf. Wesner Averesch & Albert Wermink

Stand kampioenschap:

1. Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink   168 punten
2. Marius Reeder & Ivar Stein   110
3. Niek Sanders & Marieke Slob   101
4. Rob Verhees & Kion / Middel   98
5. Mark Jansma & Knuwer / van Nuyssenborgh   93
6. Michael Kamper & Jorgen Sprong   66
7. Rick Mollink & Arjan Reefhuis   65
8. Jeroen Bosma & Jelsma / Kuijstermans   41
9. Wesner Averesch & Krieger / Wermink   37
10. Dirk de Boer & Egbert Kamp   35
11. Bas Slob & Marieke Slob   33
12. Ralph Orengo & Luca Lotti   30
13. Gerwin Voortman & Annika Bekmann   10