Hattrick voor Reeder & Stein in 325i Challenge

Na een enerverende en spannende ELE rally, streek de 325i Challenge neer in Etten Leur voor de vierde “challenge” van het jaar, de GTC rally. Met bijna 200 wedstrijdkilometers, een tijdschema dat doorliep tot diep in de nacht, pittige proeven en wisselende weersomstandigheden maakte deze editie van de GTC rally tot een ware uitdaging en uitputtingsslag voor de deelnemers. Maar alle deelnemers doorstonden de Nacht, ook al ging dit niet zonder slag of stoot.

Bosma & Jelsma debuteren verdienstelijk bij eerste rally

Voor de tweede maal dit jaar stonden debutanten Jeroen Bosma & Jelle Jelsma aan de start in de 325i Challenge. De eerste keer was tijdens de TankS short rally, waar versnellingsbakproblemen een vroegtijdig einde van de wedstrijd betekende. De GTC rally werd de eerste volwaardige rally die de mannen uit Friesland zouden rijden. Een hele opgave voor een team met nog maar weinig ervaring. Vooral het rijden in het donker was nieuw en werd dan ook met enige onzekerheid tegemoet gezien. Maar de koele Friezen lieten zich niet van de wijs brengen en reden zonder al te veel problemen de Nacht door. Het tempo ten opzichte van de kopgroep lag een stukje lager, maar het verschil met de meer ervaren Rob Verhees was soms niet heel groot. Ook op dag twee werd er weer lekker doorgereden zonder over het randje te gaan. Want als er ergens waardevolle ervaring kon worden opgedaan, dan was het wel tijdens deze rally. Dus vroegtijdig uitvallen was geen optie. Helaas kwam er uiteindelijk toch nog een dnf achter hun naam te staan. Na de allerlaatste proef ontstonden er namelijk problemen met de motor. Hierop werd besloten de auto direct terug te rijden naar de service, in plaats van over het finishpodium te rijden. Dus ondanks dat alle wedstrijdkilometers werden afgelegd, toch geen finish en dus geen punten voor Jeroen & Jelle. En dat was jammer aangezien ze anders een flink aantal punten voor de derde plaats mee naar huis hadden genomen.

 

Voor- en tegenspoed voor Verhees & Kion

Rob Verhees & Timothy Kion hadden nog een rekening openstaan bij de GTC rally. Vorig jaar leek het duo op weg naar een keurige derde plaats, toen de motor er met een dikke rookpluim op de laatste proef de brui aan gaf. Timothy zat voor het eerst weer in de bijrijdersstoel, na te zijn hersteld van een zware hersenschudding. Echter op de eerste dag zou blijken dat het lichaam nog niet helemaal 100% was. Op vrijdagavond werd een goed tempo gereden, dat goed was voor een zekere derde plaats achter de twee snelle koplopers. Helaas begon Timothy zich in de loop van de avond steeds slechter te voelen. Een lange dag verkennen en de extreme hitte in de auto deden hem de das om. Uiteindelijk werd besloten de laatste boucle van de dag niet meer te rijden. Zodoende kon het team op een schappelijke tijd naar bed en zou Timothy maximaal de tijd krijgen om weer wat te herstellen. Dat gebeurde gelukkig ook en dus stond het duo de volgende dag weer met goede zin aan de start. Door de opgelopen achterstand, als gevolg van het missen van een aantal proeven, werd het doel voor dag twee het winnen van de Dwarsliggersbokaal. En dat was duidelijk te zien. Als het even kon werd de 325i van het team uit Eersel dwars de bocht om gedirigeerd. Op de proef in het centrum van Etten Leur werd er nog een dwars tandje bijgezet en was het feest en het plezier compleet. Terecht kregen Rob & Timothy op het finishpodium de felbegeerde bokaal uitgereikt. Dit was de eerste keer voor het team en de blijdschap was dan ook groot bij het gehele V-rallysport team. Door de late uitval van Jeroen & Jelle gingen de punten voor de derde plaats alsnog naar Rob & Timothy. Hiermee schoven ze in het kampioenschap door naar een vierde plaats.

 

Zege voor Bakkenes & Aaltink dichtbij

Drie derde plaatsten op rij zijn natuurlijk een mooie score. Maar Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink waren daarmee toch niet helemaal tevreden. Bij elke rally komen ze namelijk aan de start om te winnen en dat was er dit jaar dus nog niet van gekomen. Belangrijkste tegenstanders waren wederom Marius Reeder & Ivar Stein. Waar Marius & Ivar de eerste twee proeven op hun naam schrijven, waren het Henk & Aaldert die proef drie wonnen. Wederom strijd aan kop, zoals dat ook tijdens de ELE rally al het geval was. Aan het eind van de eerste dag stonden Henk & Aaldert op de eerste plaats, met een minime voorsprong van nog geen twee seconden, mede geholpen door een probleem bij de tegenstanders. Dag twee werd dus weer een dagje knokken om de secondes. Henk & Aaldert wisten nog eens drie proeven te winnen en hielden het verschil tot aan de laatste proef minimaal. Op deze laatste proef moesten ze 5,5 seconden goed maken op Marius & Ivar om de winst te pakken. Bij de eerste doorkomst op deze proef waren ze er zeven sneller geweest, dus winnen was zeker mogelijk. Echter speelden de remmen aan het eind van een lange rally op en verloren Henk & Aaldert 0,5 seconden op de laatste proef, in plaats van er 5,5 te winnen. Henk & Aaldert zaten uiteindelijk met zes seconden achterstand erg dicht bij de zo gewenste overwinning. Maar dat nam niet weg dat ze niet met volle teugen genoten hadden van wederom een spannende wedstrijd. En met vier goede scores achter hun naam, staan Henk & Aaldert nu eerste in de tussenstand voor het kamioenschap.

 

Reeder & Stein van achterstand naar overwinning

Met twee overwinningen uit twee wedsrijden kwamen Marius Reeder & Ivar Stein vol vertrouwen naar Etten Leur. Maar zoals altijd in de rallysport zijn er altijd onverwachte zaken die op je pad kunnen komen. Zo ook voor Marius & Ivar op de eerste dag. Halverwege de eerste avond stond er een mooie voorsprong van ruim 25 seconden genoteerd. Alles verliep dus volgens plan. Op de vijfde proef liep het duo tegen een serieus probleem aan wat hen dwong op de proef te stoppen. Een voorvelg was vol zand komen te zitten, wat hevige vibraties in de auto als gevolg had en ook kortsluiting gaf in een deel van de bedrading. Doorrijden was gezien de nog af te leggen kilometers geen optie en dus werd er gestopt om het wiel weer schoon te maken. Een kleine minuut werd er op deze proef verloren en dus zou de rest van de avond in het teken staan van achtervolgen. Op de laatste twee proeven van de avond werd er flink tijd goed gemaakt op Henk & Aaldert, waardoor de achterstand terug werd gebracht tot minder dan twee seconden. Op de eerste vier proeven van de zaterdag liep het allemaal wat minder gesmeerd. Her en der werd er een foutje gemaakt en de achterstand liep op naar een kleine 18 seconden met nog drie proeven te gaan. Er moest dus flink aangezet worden om de overwinning nog te kunnen pakken. De druk werd er flink opgezet bij Henk & Aaldert en al op de volgende proef werd er 15 seconden teruggewonnen. Beide teams gingen er daarna nog eens goed voor zitten en streden beide om de laatste seconden om de overwinning te pakken. Uiteindelijk wonnen Marius & Ivar voor de derde keer op rij, deze keer met een minimale voorsprong van maar zes seconden. Hiermee lijkt een flinke stap gezet te zijn op weg naar het kampioenschap. Maar daarvoor moeten er vijf goede resultaten neergezet worden. Dus ook na de zomer moet het gas er weer vol op bij dit team.

 

Vervolg na de zomerstop

Na de zomerstop gaat het gas er zeker weer vol op. En niet alleen bij Marius & Ivar. We beginnen namelijk in september met de Hellendoorn rally, waar veel 325i Challenge deelnemers in de buurt wonen. Die zullen voor thuispubliek graag laten zien wat ze waard zijn. En met een verwacht startveld van tien teams, zal de strijd er alleen maar beter op worden. Daarna staat in oktober de 100% gravel rally in het oosten van Duitsland, de Lausitz rally, op de kalender, een unieke wedstrijd voor de 325i Challenge. En als afsluitende rally wederom Euregio rally in Hengelo, ook een rally met veel thuisrijders. Nog drie spannende wedstrijden in het verschiet en iets om tijdens de zomervakantie naar uit te kijken. Ook tijdens de vakantie is het laatste nieuws weer te vinden via Facebook: www.facebook.com/325ichallengeNL

Uitslag GTC rally:

1. Marius Reeder & Ivar Stein
2. Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink
3. Rob Verhees & Timothy Kion
dnf. Jeroen Bosma & Jelle Jelsma

Stand kampioenschap:

1. Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink: 133 ptn
2. Marius Reeder & Ivar Stein: 105
3. Niek Sanders & Marieke Slob: 101
4. Rob Verhees & Timothy Kion: 98
5. Michael Kamper & Jorgen Sprong: 66
6. Mark Jansma & Vincent Knuwer: 61
7. Wesner Averesch & Marlon Krieger: 32
8. Rick Mollink & Arjan Reefhuis: 31
9. Ralph Orengo & Luca Lotti: 30
10. Dirk de Boer & Egbert Kamp: 30
11. Jeroen Bosma & Jelle Jelsma: 10
12. Gerwin Voortman & Annika Bekmann: 5

Foto’s: Robbin Bruins