325i Challenge opent sterk in Putten

Nog slechts een aantal dagen zijn er te gaan voordat de deelnemers aan de 325i Challenge worden onderworpen aan de eerste rally van het seizoen. Niet minder dan elf 325i Challenge deelnemers hebben zich ingeschreven voor de seizoensopener in Putten. Hierdoor zal de spanning vanaf de eerste proef om te snijden zijn en zal de strijd om zowel de overwinning als de prestigieuze dwarsliggersbokaal fel zijn. Tussen deze elf deelnemers vinden wij een aantal oudgedienden terug die wederom de uitdaging aangaan in deze dwarse rallyklasse. Maar ook dit jaar wordt de 325i Challenge weer versterkt met een aantal veelbelovende nieuwkomers. In mooie seizoenstart ligt in het verschiet komende zaterdag in Putten.

De kampioen van vorig jaar, Henk Bakkenes, staat uiteraard aan de start van zijn thuisrally en zal extra gebrand zijn op een mooi resultaat. De vertrouwde 325i is weer helemaal op punt gezet en Henk lijkt “the man to beat” te zijn tijdens de eerste rally van het jaar. Wie echter denkt dat Henk Bakkenes vrij spel gaat krijgen, heeft het fout. Een andere veteraan in deze rallyklasse, Michael Kamper, komt maar voor één ding; winnen. Met lokale navigator Henk van de Brug aan zijn zijde loeren zij op een topklassering. Het feit dat de industrieproef twee maal wordt gereden is in het voordeel van deze equipe met circuitervaring. Zou Michael revanche kunnen nemen na zijn voortijdige uitval in Hengelo afgelopen seizoen?

Wie zich ook wil mengen in de strijd om de overwinning is Bas Slob. Ook dit seizoen rijdt Bas met zijn zus Marieke Slob naast zich. Wellicht kunnen zij de stijgende lijn van afgelopen seizoen doorzetten en wederom met een overwinning op zak naar huis gaan. Of zou Bas toch, al dan niet onbewust, gaan kiezen voor de dwarsliggersbokaal welke hij al een aantal maal vast heeft mogen houden?
Terug van weggeweest is Bjorn Scherff. Samen met navigatrice Marlon Krieger is dit snelle duo weer in ere hersteld. Met hun compleet nieuwe 325i zullen ook zij een gooi doen naar de overwinning en wellicht zelfs het kampioenschap. De vraag is alleen of het gebrek aan wedstrijdritme een probleem gaat zijn voor deze jonge equipe.

De meest constante rijder en verrassing van vorig seizoen was Mark Jansma. Door netjes in alle wedstrijden punten te pakken, wist hij een zeer knappe tweede positie in het kampioenschap naar zich toe te trekken. Bijgestaan door navigator Marc van Nuijssenborgh zal Mark ook dit jaar weer zo hoog mogelijk willen eindigen in het klassement. Dit maal niet op regelmaat maar op snelheid.
Ook Jeroen Bosma is er weer bij dit seizoen. De snelle Fries lijkt steeds meer gevoel te krijgen voor zijn BMW en stuurde deze vorig seizoen al een keer naar een snelste tijd op de proeven in Hellendoorn. Janinne Beerthuis neemt tijdens deze rally de plek op de bijrijdersstoel in van vaste navigator Maurice Kuijstermans die vanwege andere rallyverplichtingen niet bij Jeroen kan instappen.

Als het aankomt op het winnen van de dwarsliggersbokaal lijken er twee equipes daar aanspraak op te willen gaan doen. Rick Mollink heeft voorgaande jaren al bewezen dat hij een geduchte tegenstander is als het aankomt op het dwars gaan. Ook dit seizoen verwachten wij dat Rick zich uit zal leven met de handrem en af en toe met een grote grijns aan de finish zal staan met de bokaal in zijn handen. Of zal Rick vriend en vijand doen verbazen door nu voor het klassement te gaan? Hij heeft bewezen dat hij de snelheid heeft, mede vanwege de aanzienlijk toegevoegde waarde van vaste navigator Arjan Reefhuis.
Dirk de Boer lijkt de concurrent van Rick te worden als het gaat om het in de wacht slepen van de dwarsliggersbokaal. Dirk zal op pad gaan met Anita Ruttenberg, welke met haar lokale ervaring wellicht van waarde kan zijn. Vorig seizoen greep Dirk soms net naast de bokaal en lijkt er daarom des te meer op gebrand om tijdens deze rally die bokaal nu eens binnen te slepen.

Aan de start van de rally van Putten verschijnen drie nieuwkomers binnen de 325i Challenge. De meest ervaren rot van deze drie equipes is Peter Smets. Deze snelle Brabander heeft al bewezen met een achterwiel aangedreven auto overweg te kunnen door in het verleden een Volvo snel en dwars over de rallypaden te loodsen. Hij deed dit niet geheel onverdienstelijk en won in 2010 Volvo originals kampioenschap. Zal Peter de veel lichtere 325i snel genoeg onder de knie krijgen om na een paar jaar afwezigheid weer in de top mee te draaien?
Nieuwkomer Jaap Gezelle Meerburg heeft ook al eerder achter het stuur gezeten van een rallyauto. Hij reed een aantal wedstrijden met een Mitsubish Colt, alvorens een kleine sabbatical te. Maar net als bij Peter Smets kroop ook bij Jaap het bloed waar het niet gaan kan. De overstap naar de kwispelende BMW zal even wennen zijn, maar daar gaat Jaap zeker plezier aan hebben.
Last but not least; Michiel Groenenboom. Samen met Kasper Boekel zal hij zijn debuut maken in de 325i Challenge met wit/rode ex-rallyteam Twente auto. Michiel reed in Zandvoort zijn eerste kilometers en maakte vorige maand tijdens de Tank S Rally al indruk met snelle tijden onder lastige omstandigheden. Een indicatie dat Michiel uit het juiste hout gesneden is. Wellicht is het een kwestie van tijd alvorens Michiel aan de deur klopt bij de sub-top.

De rally van Putten beloofd een geweldig begin van het tiende 325i Challenge seizoen te worden. Elf teams staan te trappelen om elkaar het vuur aan de schenen te leggen voor zowel de overwinning als het in de wacht slepen van de dwarsliggersbokaal. Maar eerst zullen ze de 141 uitdagende en gevarieerde competitieve kilometers moeten zien te overwinnen. Wie dat het best doet? Kom het zaterdag zelf zien in Putten! www.rallyvanputten.nl