Kamper/vd Brug oppermachtig in opener 325i Challenge

Met de rally van Putten als eerste wedstrijd op de kalender, kende de 325i Challenge dit jaar een late seizoenstart. Voor de deelnemers leverde dit meer voorbereidingstijd op in aanloop naar de eerste krachtsmeting met de dwarse concurrentie. Mede hierdoor stond er een meer dan gezond startveld klaar voor een uitdagende, nieuwe  rally. 11 teams hadden zich ingeschreven waaronder een drietal nieuwe teams en natuurlijk de snelle mannen uit het vorige seizoen. De winst was er voor Michael Kamper & Henk van de Brug, die met overmacht wonnen, althans als we naar het aantal gewonnen proeven kijken. Want met zes snelste tijden uit uiteindelijk zeven proeven, waren zij de sterkste equipe. Maar wie goed naar de tijden kijkt, ziet dat het geen “walk-over” was. Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink bleven tot aan de avond in de gevarenzone van Michael & Henk rijden en lieten op proef vijf, de 325i Challenge Power stage, met een snelste tijd zien dat ze zich niet zomaar lieten kloppen. Pas op proef Harselaar konden Michael & Henk hun slag slaan en pakten de winst. Maar gemakkelijk was het niet.


Foto: Gertjan Schutten [gsautosport.nl]

Daar waar de rally onder een lekker voorjaarszonnetje begon, daar trokken er bij de eerste proef van de dag een paar donkere wolken over voor de 325i Challenge. Het begon op de laatste 100 meter van de proef, met een uitval voor Rick Mollink & Arjan Reefhuis. Hun motor begaf het in de laatste bocht van de proef. Niet veel later kwamen debutanten Michiel Groenenboom & Kasper Boekel over het laatste stuk onverhard van de proef aangereden. De mannen waren vlot onderweg en hadden reeds de voor hun gestarte Dirk de Boer & Anita Ruttenberg ingehaald. Op een punt in het onverhard waar meer deelnemers het lastig hadden, verloor Michiel de macht over het stuur zoals dat in de krant genoemd wordt. Na een touché met een boom aan de linkerkant van de weg, schoot de auto rechts een droge sloot in, waarbij de auto tweemaal over de kop rolde alvorens op de zijkant tot stilstand te komen. Een afgeschreven rallyauto en een flinke deuk in het ego was niet het resultaat waar de mannen uit Alkmaar voor naar Putten waren gekomen. Een flinke domper op wat een mooi seizoen had kunnen worden voor dit team. Het laatste donkere wolkje dat overstak op deze proef hing boven Dirk & Anita. Na te zijn gestopt bij het ongeval van Michiel & Kasper wilde de motor niet meer starten. Geluk wilde dat de auto van Rick Mollink om de hoek stond. Na enig speurwerk naar de oorzaak werd door Rick de computer uit zijn gestrande auto geschroefd en overgezet naar de auto van Dirk. Rick, de reddende engel, hield Dirk & Anita in de race en liet zien een waardig en sportief  325i Challenge deelnemer te zijn.

Foto: Gertjan Schutten [gsautosport.nl]

Na alle ellende op de eerste proef, leek alles op proef twee goed te lopen. Totdat het ook debuterende team van Peter Smets & Isabelle Brouwer bij het uitkomen van een bocht de controle verloor en een sloot in schoof. De schade aan de auto leek mee te vallen, maar Peter stapte met een paar flink zere ribben uit. Gelukkig was er aan de kop van het veld een mooie strijd ontstaan tussen Michael Kamper, Henk Bakkenes en Bjorn Scherff, die met zijn vertrouwde navigatrice Marlon Krieger na een jaar afwezigheid weer aan de start stond met een nieuw strijdwapen. Met 15 seconden verschil tussen de top drie na de eerste boucle, kon het gevecht om de overwinning echt gaan beginnen. Niet ver achter dit gevecht reden Bas & Marieke Slob een iets te kalm begin van de rally om mee aan te haken, maar hadden ze een gezonde voorsprong op naaste achtervolgers Jeroen Bosma & Jannine Beerthuis, die een lastige aanloop naar de rally kenden. Mark Jansma, vorig jaar keurig tweede in de eindstand, volgde met Marc van Nuyssenborgh op positie zes met een ruime voorsprong op de derde debutant, Jaap Gezelle Meerburg. Jaap reed samen met Timothy Kion in een gehuurde 325i, aangezien zijn eigen auto nog niet tijdig klaar was. Door een motor die niet lekker wilde lopen, bleven de tijden een beetje achter bij de potentie.


Foto: Gertjan Schutten [gsautosport.nl]

De tweede boucle van de dag begon weer met een snelste tijd voor Michael & Henk, echter op de hielen (2,7 seconden) gezeten door een snelle Henk & Aaldert. Bas & Marieke kwamen sneller terug van de service dan Bjorn & Marlon en reden een strakke derde tijd op de klokken. Helaas eindigde na deze proef de toch al niet fijn begonnen rally voor Jeroen & Jannine. Ook voor hun een teleurstellende rally. Proef vijf ging de boeken in als de eerste Power stage in de geschiedenis van de 325i Challenge en Henk & Aaldert mochten zich de eerste winnaar noemen. Hiermee schreven ze drie extra punten bij voor het kampioenschap, punten die wellicht het verschil maken aan het eind van het jaar. Bas & Marieke reden ook deze proef weer sterk en pakten het laaste punt voor de derde plaats achter uiteindelijke winnaars Michael & Henk. Dirk & Anita waren inmiddels begonnen tijd terug te pakken na hun pech aan het begin van de rally. Aan het eind van proef zes was duidelijk dat de overwinning nog niet zeker was voor Michael & Henk, maar ook om positie drie werd hard gevochten. Na een drietal sterke proeven waren Bas & Marieke Bjorn & Marlon tot op 3,5 seconden genaderd voor het laaste podiumplekje.


Foto: Gertjan Schutten [gsautosport.nl]

Helaas werd hun aanval al snel afgeblazen. Een aanvaring met een uitstekend putdeksel tijdens het remmen beschadigde het carter waarna de olie uit het blok liep. Onmogelijk om verder te rijden en dus ook voor dit team een teleurstellend einde aan de rally. Een rally met een serieuze kans op een podiumplek in een groot en sterk deelnemersveld. Vooraan liet Michael zien dat hij het recht lijkt te hebben op de snelste tijd op een industrieproef. Met maarliefst 38 seconden voorsprong op Bjorn en 47 seconden op Henk op de eerste doorkomst op de Harselaar werd de wedstrijd vroegtijdig beslist. Jaap liet op deze proef zien een nette donut neer te kunnen leggen tijdens zijn debuut in de 325i Challenge, maar verloor veel tijd door een lekke band waardoor Dirk & Anita nog wat dichterbij wisten te komen. Op de laatste proef liep het bij Jaap & Timoty allemaal gesmeerd en konden de punten voor een vierde plek mee naar Brabant. Bjorn & Marlon eindigden keurig als derde bij de vuurdoop van hun nieuwe auto. Henk Bakkenes was niet tevreden met zijn tweede plaats, maar met de drie punten van de Power stage staat hij nu wel gedeeld eerste in het klassement met Michael.


Foto: Gertjan Schutten [gsautosport.nl]

Ondanks de vele uitvallers werd de rally van Putten een mooie opener voor de 325i Challenge. Veel strijd, serieus snelle tijden (Michael & Henk eindigden 14de algemeen in een veld van 61 starters!) en heerlijk dwars stuurwerk. Als dit de opmaat was voor de rest van het seizoen, dan valt er de komende wedstrijden nog veel te genieten. De volgende wedstijd is de Rallye Sulinger land in Duitsland, op 2 mei. Tot die tijd kun je nagenieten van de rally van Putten met de mooiste actie en beste uitspraken met deze video.

Uitslag rally van Putten:

1. Michael Kamper & Henk van de Brug   37 punten
2. Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink   37 punten
3. Bjorn Scherff & Marlon Krieger   33 punten
4. Jaap Gezelle Meerburg & Timothy Kion   32 punten
5. Dirk de Boer & Anita Ruttenberg   31 punten
6. Bas Slob & Marieke Slob   6 punten
7. Mark Jansma & Marc van Nuyssenborgh   5 punten
8. Jeroen Bosma & Jannine Beerthuis   5 punten
9. Peter Smets & Isabelle Brouwer   5 punten
10. Michiel Groenenboom & Kasper Boekel   5 punten
11. Rick Mollink & Arjan Reefhuis   5 punten