Bedankt Pappa!

“Bedankt Pappa!”, een tekst die wel vaker op een rallyauto te zien is. Meestal is dit een uiting van waardering voor de euro’s die de vader in kwestie ter beschikking heeft gesteld voor de hobby van zijn zoon of dochter. Dit weekend zagen we deze tekst terug op de auto van 325i Challenge en rally debutant Michiel Groenenboom. Achter zijn tekst ging echter een heel ander verhaal schuil.

 

Al jaren is Michiel rallygek te noemen. Een overblijfsel uit zijn jeugd waar de Audi’s Quattro een onuitwisbare indruk achterlieten bij de jonge Michiel. Sterk aangewakkerd door de Autovisie die de vader van Michiel cadeau deed met daarin een artikel over Walter Röhrl tijdens de rally van Monte Carlo 1984.  Na jaren twijfel, wel of niet, werden vorig jaar de stoute schoenen aangetrokken. Op zoek naar een geschikte opstap in de rallysport kwam Michiel uit bij de 325i Challenge en reed al snel naar het oosten van het land voor een bezoek aan rallywinnaar Niek Sanders. Met hem reed Niek een paar “rondjes om de kerk” waarbij de glimlach van Michiel niet meer in de auto paste. Op slag verslaafd, dat was duidelijk. Een week later stond de auto dan ook thuis in Alkmaar zonder te beseffen waar hij nu echt aan begonnen was.

Drukke tijden braken aan voor Michiel. Geen probleem voor iemand die wel wat druk gewend is door in het dagelijks leven een helicopter te vliegen. Auto op punt zetten, monteurs zoeken, uitzoeken wat je nodig hebt voor een wedstrijd, je licentie halen, racekleding aanschaffen en nog veel meer. Veel te doen en tijd te kort, maar wel mooie en leuke dingen om mee bezig te zijn in het leven. Maar dan komt voor de kerst plots het nieuws dat de vader van Michiel ongeneeslijk ziek is. Nieuws dat je nooit wil horen en je leven helemaal op z’n kop zet. De rallysport verdween direct naar de achtergrond en alle voorbereidingen voor het debuutseizoen lagen stil.

Rallyrijden is de jeugddroom van Michiel, een droom waarvan zijn vader al jaren op de hoogte was. Ondanks de zware periode wilde Michiel zijn debuut maken in Zandvoort en zijn vader laten zien dat zijn jeugddroom eindelijk werkelijkheid was geworden. Zijn vader kon hierbij helaas niet aanwezig zijn. Daarvoor had de ziekte helaas een te zware tol op het lichaam geeist. Michiel maakte met navigator Kasper Boekel uiteindelijk een uitstekend debuut mee op en rond het circuit van Zandvoort. Er werd gereden op heel houden en dat doel werd bereikt door de gehele dag met het verstand te rijden. De tijden die gereden werden zagen er prima uit ten opzichte van de andere 325i rijders en door een timingsfout staat er nog steeds een tweede tijd algemeen in de boeken voor de eerste proef. Ook de debuterende monteurs van het team, Bart-Jan, Tim en Michiel, alsmede “teammanager” en verzorger Rhianne ontpopten zich als professionele rally teamleden.

Na afloop van de rally wordt Michiel onverwacht maar blij verrast met een telefoontje van zijn vader. De laatste weken ging de gezondheid hard achteruit en zelfs praten gaat heel moeilijk. Maar de nieuwsgierigheid naar het verloop van de rallyvuurdoop van zijn zoon won het tijdelijk van de het zieke lichaam. Voor Michiel was dit het mooiste moment van deze bijzondere rally. Een trotste vader die ruim 40 jaar lang een belangrijke en onmisbare rol speelt in het leven van Michiel heeft de droom van zijn zoon in vervulling “zien” gaan. Voor deze ruim 40 jaar is Michiel zijn vader zeer dankbaar, dankbaar dat hij zijn vader was. Met de woorden “Bedankt Pappa!” op de auto onderstreept Michiel deze boodschap nog eens extra dik.