PrestonPalace Rallyteam: Geslaagde Vechtdal rally na 5 enerverende proeven

Binnen het Preston Palace rallyteam is het nodige geïnvesteerd om in Hardenberg tijdens de Vechtdal rally 2015 nog beter te kunnen presteren en vooral punten te pakken binnen het Nederlands kampioenschap 325i Challenge. Zoals u misschien weet is er al een aantal jaren de befaamde dwarsliggers cup binnen de BMW rijders die meedoen in de Nationale rally’s. Sinds een paar jaar is daaruit de befaamde BMW 325i Challenge ontstaan waarin de BMW rijders met het zelfde materiaal het tegen elkaar opnemen binnen de rallysport. Ook de dwarsliggers bokaal per rally hoort daarbij. Een boeiend schouwspel dat veel publiek trekt dat wil genieten van hoe dwarser hoe beter tijdens de rally. Het is natuurlijk ook genieten om te zien hoe rijders en navigatoren de BMW’s onder controle hebben bij het inzetten van een bocht. Kortom een klasse binnen de Nederlandse Rallysport waar menig toeschouwershart sneller van gaat kloppen. En dan hebben we het nog niet over de deelnemers zelf.

20 juni 2015 is een traditionele datum voor de toch bekende Vechtdal rally te Hardenberg. Dit jaar is er vanwege een tekort aan officials een drastische wijziging gekomen in de proeven. In plaats van de 9 proeven zijn het er maar 5. De dag begint al vroeg en om 07.00 uur is de documenten controle in de evenementenhal te Hardenberg. Het is er een drukte van belang en binnen het team van Preston Palace heerst ook enige druk omdat de technische keuring al om 08.00 uur is. Geen nood de auto is op en top geprepareerd de afgelopen week, dus moet er zo door kunnen rollen. Dat blijkt ook het geval te zijn. Echter………. U raad het al toch een uitdaging. De helm van navigator Fred Roelfsema blijkt ineens te zijn uit gehomologeerd. Dit wil zeggen dat deze niet meer aan de FIA voorwaarden voldoet. Conclusie geen start! Gelukkig is teamgenoot Egbert Kamp de reddende engel en brengt zijn FIA goedgekeurde helm naar Hardenberg. Alles is weer voor elkaar en de start met nummer 61 is een feit.

Intussen gaat de verkenning van de proeven met Dirk de Boer en Fred Roelfsema door. Er heerst een ontspannen sfeer in de auto en de notes komen goed op papier. Ook bij het narijden blijken de notes soepel te lopen. Dat geeft een goed gevoel. De spirit is terug, net als in Sulingen. Ook de alternatieve notes worden nog opgeschreven want het dreigt wel met regen. Je weet nooit. En een goede voorbereiding is het halve werk. Bij terugkomst op het service terrein is ook het promotieteam van Preston Palace aanwezig. Zij doen hun uiterste best om de hoofd-sponsor onder de aandacht te brengen bij jong en oud die nieuwsgierig over het paddock lopen. Er wordt veel gevraagd, foto’s genomen en zelfs is er de mogelijkheid om even plaats te nemen in de rally auto. Het Preston Palace rallyteam is zeer toegankelijk voor een ieder. De start tijd komt dichterbij en de beide mannen maken zich klaar voor de strijd. 14.17 uur is de officiële start.

Onderweg tijdens de 5 special stages!

Er wordt tijdens de Vechtdal rally te Hardenberg gereden volgens een programma. Dat betekent dat er twee proeven zijn, dan service, opnieuw twee proeven en opnieuw service en tenslotte de afsluitende proef. De eerste proef is niet zo lang, en kent een mooi onverhard stuk. Het ritme zit er goed in. De notes komen op tijd en Dirk weet als geen ander te herhalen en tempo te zetten. Het team draait mee in de voorste gelederen. Voldaan komen ze terug op de service. Hier moet het een en ander gebeuren. De achter remmen zijn totaal versleten. Het service team werkt snel en doortastend. In een rap tempo zijn de remmen vervangen en leidingen ontlucht. De eerste 30 minuten service zitten erop.

Op naar de tweede fase van de rally. Het gaat opnieuw gesmeerd. De beide mannen voelen de rust steeds meer en er wordt ontspannen gereden. Blijkt ook wel want het gaat sneller. Tot dat het even mis gaat. De BMW gaat in het mulle zand over de neus glijden en heeft geen grip. Met een plop zakt de BMW op zijn bodemplaat en staat muur vast. Gelukkig helpt het toegesnelde publiek de BMW vlot te trekken en te duwen. Wat voor de beide mannen wel een eeuwigheid lijkt te duren, is een verlies van ruim dertig seconden. Toch wordt de moed er in gehouden en als nog vlot gefinisht. Opnieuw service en de crew heeft het zwaar. Overal zit werkelijk zand tussen. Opnieuw wordt er koortsachtig gewerkt aan de BMW. En binnen de gestelde tijd van 30 minuten staat alles er weer piekfijn bij. De laatste keer nog rond en afronden waar we mee begonnen zijn; punten halen en continuïteit voor het kampioenschap.

Al met al kan het Preston Palace rallyteam terug kijken op een geslaagde dag in Hardenberg. Als 61e gestart, als 45e overall geëindigd. Maar het belangrijkste is wel de stand in het kampioenschap van de BMW 325i Challenge; 3e plaats binnen het Nederlands kampioenschap. Kijk daar kun je mee thuiskomen.

Terugblik & analyse

En zo als het hoort na iedere wedstrijd een korte analyse. De vraag is altijd waar laten wij als team nu de seconden liggen? Deze keer was het niet moeilijk.

In de eerste plaats kenden wij onderweg een drietal gele vlag situaties, waarvan een zeer ernstig. Onze mede cup strijder had op proef 1 een behoorlijke klapper gemaakt en de BMW total loss gereden. Official kwam net ter plaatse. Druk gebarend werd er met de gele vlag gezwaaid. Maar nog geen bord OK op de auto. Zonder aarzelen stopt Dirk de auto tijdens de proef. Zo hoort het ook, altijd eerste hulp verlenen indien nodig. Maar was vrij snel duidelijk dat het goed was. Dus snel door.

De tweede oorzaak was het vastzitten op de proef. De bewijzen staan hiervoor beschreven. En tenslotte toch het spectaculaire dwarsgaan van Dirk in een groot aantal bochten. Dit tot groot vermaak, de vele aanmoedigingen van het in grote getale aanwezige publiek en de vele flitsen van camera’s en video apparatuur. De rest is gewaarschuwd binnen de cup: Dirk komt eraan voor de dwarsliggersbokaal 2015.

Daarnaast alle bezoekers bedankt voor het bezoek op de paddock, en vooral al die aanmoedigingen langs het parcours en de proeven. Het is ook nu weer hartverwarmend om te zien hoe veel mensen de bekende Preston Palace rally BMW herkennen. Het doet ons als team goed! Voor meer beelden bekijk onze facebook pagina.

De volgende rally die op de planningskalender staat is de : Hellendoorn rally.

www.prestonpalace-rallyteam.nl