Revanche tijdens ‘zandhappen’ rondom Veldhoven


Na een mooie strijd mogen Michael Kamper en Henk van de Brug zich opnieuw kronen als winnaars van de ELE Rally. Met de inmiddels door iedereen geliefde BMW 130i eindigde het duo voor de equipes Marc & Jordy de Groot en Dennis & Frank-Willem Jochems. Jan Nijhof en Henk-Jan Elbert waren de enige die de finish niet te zien kregen.

Spannende openingsfase
Na de start op het startpodium in het centrum van Son stonden er op de vrijdagavond in totaal zes klassementsproeven op het programma. Vanaf de eerste meters ontpopte zich gelijk een spannend duel tussen Michael Kamper en Jan Nijhof, die in de Zuiderzeerally ook al recht tegenover elkaar kwamen te staan. Het waren Michael en Henk die tijdens de eerste bouclé drie scratchtijden klokten, maar naarmate het donkerder werd kwamen Jan en Henk-Jan steeds beter in hun ritme en wisten de leiding over te nemen in het klassement na de voorlaatste proef. Op de laatste proef waren het toch weer Michael en Henk die aan het langste eind trokken en als leiders de nacht in gingen.

Vroegtijdig einde
Nadat de zaterdag werd afgetrapt met een rondkoers bij Oirschot trokken de deelnemers richting een nieuwe klassementsproef bij Best, bestaande uit een deel industrieterrein en een deel onverhard. Het was opnieuw uitkijken naar hoe Kamper en Nijhof het elkaar lastig zouden gaan maken tijdens de tweede dag, maar helaas kwam aan dat verhaal snel een einde. Jan en Henk-Jan moesten de handdoek vroegtijdig in de ring gooien en daarmee kwam er geen vervolg op hun sterke debuut in de Challenge tijdens de Zuiderzeerally. Ineens hadden Michael en Henk ruimschoots de leiding in handen wat voor de strijd vooraan uiteraard wel jammer was voor beide partijen.

Spanning om P2
Na de twee openingsproeven op de zaterdag was het tijd voor een van de meest fameuze klassementsproeven die de ELE Rally rijk is. De proef bij Wintelre, grotendeels bestaande uit puur onverhard en daarmee een unieke klassementsproef op Nederlandse bodem. Waar de strijd om de overwinning reeds beslist leek, was de strijd om de tweede positie nog volop aan de gang. Vader en zoon De Groot namen het daar op tegen vader en zoon Jochems. Op de vrijdagavond was het al stuivertje wisselen tussen de twee equipes, met Dennis & Frank-Willem Jochems als snelste duo na de openingsdag. Zaterdag vochten Marc en Jordy de Groot zich echter sterk terug en wisten het gat te dichten tot slechts 1.2 seconden na KP Best, om op KP Wintelre toe te slaan door de tweede plek over te nemen. Niet eerder was het zo spannend in de Challenge tijdens deze wedstrijd, en dat beloofde nog wat voor de rest van de dag.

Slotfase
Tijdens de tweede lus, van nogmaals de proeven bij Oirschot, Best en Wintelre, leken Marc en Jordy de voorsprong op Dennis en Frank-Willem iets te vergroten, terwijl Michael en Henk op hun beurt door problemen hun voorsprong aanzienlijk zagen slinken. ’s Avonds stonden er nog vier klassementsproeven op het programma. Tweemaal de altijd lastige proef bij Sint-Oedenrode en tweemaal de industrieproef bij Ekkersrijt. Tijdens de avondsessie konden Michael en Henk de wedstrijd afsluiten met hun eerste zege van dit seizoen. Marc en Jordy gaven hun achtervolgers tevens geen schijn van kans om in de buurt te komen, met de tweede positie als beloning. Voor Dennis en Frank-Willem viel er verder weinig op te merken, na een lange winterstop hadden zij zich immers zeer sterk stand gehouden tijdens pas hun eerste wedstrijd van dit seizoen.

Kampioenschap
In het kampioenschap nemen Michael en Henk de leiding over van de uitgevallen Jan en Henk-Jan. Marc en Jordy zitten het leidende duo echter op de hielen met slechts 6 punten achterstand. De volgende wedstrijd wordt halverwege juli gereden rondom Breda. Daar staat op 12 en 13 juli de Internationale GTC Rally op het programma. Kijk voor meer informatie rondom deze wedstrijd op www.gtcrally.eu

Bekijk hier de tussenstand van de BMW 130i Challenge
Bekijk hieronder het videoverslag van de ELE Rally