325i Challenge zege voor Reeder & Stein in Duitse klassieker

Een klassieker, dat is de Sulingerland rally inmiddels wel voor de 325i Challenge en voor menig andere Nederlandse rallyrijder. Veel rijders kijken al lang uit naar deze bijzondere wedstrijd, die al sinds de oprichting van de 325i Challenge, al bijna 10 jaar geleden, elk jaar op de kalender staat. Sulingen was afspraak nummer twee van het jaar en werd voorafgegaan door de TankS rally in maart. Hier bleken Niek Sanders & Marieke Slob het snelst en wonnen deze polderrally. Of ze dit huzarenstukje bij het debuut van Niek in Sulingen konden herhalen was de grote vraag.

Henk Bakkenes snelste uit de startblokken

Dit jaar startte de Sulingerland rally al op vrijdagavond en wel met drie proeven waarvan de eerste twee, na een jaar afwezigheid,  weer werden verreden op het industrieterrein in Sulingen zelf. Op deze eerste twee proeven werd duidelijk dat Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink het tempo gelijk goed te pakken hadden. Met tweemaal de snelste tijd gaven ze duidelijk aan wat de intentie voor deze rally was, winnen. Op de derde en eerste landelijke proef waren het echter Wesner Averesch & Marlon Krieger die de snelste tijd noteerden en hiermee de avond afsloten op een knappe tweede plaats. Hun achterstand bedroeg niet meer dan vijf seconden en de voorsprong op de nummers drie, Marius Reeder & Ivar Stein bedroeg maar 1.2 seconden. Voor Marius & Ivar een prima start gezien het feit dat dit de eerste meters waren met hun nieuwe auto.

Aan het andere eind van de ranglijst stonden Dirk de Boer & Egbert Kamp genoteerd, na een moeizame opening van de wedstrijd. Al op de eerste proef ontstonden er schakelproblemen en kon alleen de derde versnelling nog gebruikt worden. Snelle tijden en dwarse actie zaten er dus even niet in voor dit enthousiaste team. Ruim voor hen in de stand, stond Sulingen debutant Rick Mollink met navigator Arjan Reefhuis. Probleemloos, maar lekker dwars sloten ze de vrijdag af op 40 seconden achterstand van de TankS winnaars, Niek & Marieke, die duidelijk nog in het juiste ritme moesten komen.

 

Marius Reeder neemt de leiding over

Al op de eerste proef van dag twee slaan Marius & Ivar hun slag, door een snelste tijd op de proef deze proef te noteren. Daarachter waren het Niek, Henk en Wesner die, op een paar tienden na, dezelfde tijd wisten te rijden. Hierdoor stond de top vier binnen 10 seconden van elkaar en zou ook dag twee weer een spannende worden. In de ochtend waren het Marius en Niek die snelste tijden wisselden en hiermee Henk Bakkenes op achterstand wisten te zetten op positie drie. Iets verder in het veld waren het Dirk de Boer en Rick Mollink die het gevecht om de overwinning lieten aan het snelle viertal vooraan. Beide kozen ervoor hun eigen doelen te behalen. Rick ging wederom voor de Dwarsliggersbokaal en Dirk wilde koste wat het kost deze mooie wedstrijd uitrijden, dwarse ervaring op doen en genieten. En daar waar Dirk & Egbert zonder problemen over de proeven konden, werden er bemoedigende tijden gereden die niet veel langzamer waren dan die van Rick. Hadden Dirk & Egbert geen problemen gehad op de eerste dag, dan hadden we ook hier een mooie tweemans gevecht gehad.


Achtervolgers knokken door

Waar Marius & Ivar hun voorsprong goed verdedigden en zelfs wisten uit te breiden, daar vochten de drie mannen daar achter voor de tweede plaats. Henk Bakkenes pakte aan het begin van de middag tijd terug op Niek Sanders. En ook Wesner liet weer van zich spreken door tussendoor ook nog een scratch te rijden. Niek Sanders wist door stevig door te blijven rijden beide mannen op veilige afstand te houden en komt uiteindelijk als tweede over de finish voor Henk Bakkenes, die op een kleine 16 seconden achterstand bleef steken. Wesner & Marlon misten aan het eind van de rit, met 12 seconden, een podiumpositie na een sterk gereden wedstrijd. Kleine verschillen die maar weer eens aangeven dat er ook dit jaar sprake is van “close racing” in de 325i Challenge.

Achter de top vier waren het Rick Mollink & Arjan Reefhuis die alle riemen los gooiden in een poging de grote Dwarsliggerbokaal weer mee naar huis te nemen. Deze missie werd met een dikke voldoende afgesloten en zo kon de Dwarsliggersbokaal al vroeg in het seizoen mee naar huize Mollink. Dirk de Boer & Egbert Kamp keerden naar huis terug met een pak waardevolle ervaring na deze pittige en lange rally. En ondanks de tegenslag vroeg in de rally, werd er met volle teugen genoten van de dwarse 325i en werd er weer duidelijk progressie gemaakt.

 

Uitslag Sulingerland rally:
1: Marius Reeder & Ivar Stein
2: Niek Sanders & Marieke Slob
3: Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink
4: Wesner Averesch & Marlon Krieger
5: Rick Mollink & Arjan Reefhuis
6: Dirk de Boer & Egbert Kamp

Stand na 2 van 7 wedstrijden:
1: Niek Sanders & Marieke Slob 69 punten
2: Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink 66
3: Marius Reeder & Ivar Stein 35
4: Rob Verhees & Timothy Kion 34
5: Michael Kamper & Jorgen Sprong 32
6: Wesner Averesch & Marlon Krieger 32
7: Mark Jansma & Vincent Knuwer 31
8: Rick Mollink & Arjan Reefhuis 31
9: Ralph Orengo & Luca Lotti 30
10: Dirk de Boer & Egbert Kamp 30
11: Gerwin Voortman & Annika Bekmann 5
12: Jeroen Bosma & Jelle Jelsma 5