ELE rally eerste Brabantse rally van het jaar voor 325i Challenge

Samen met de GTC rally in Etten Leur vormt de ELE rally in Helmond het Brabantse middendeel van de 325i Challenge kalender. Na twee noordelijke wedstrijden, in Emmeloord en het Duitse Sulingen, staat komend weekend de eerste van twee zuidelijke wedstrijden op de agenda, de 50ste ELE rally. Met twee verschillende winnaars uit twee wedstrijden is de grote vraag in Helmond of er een derde bijkomt of dat er een team op herhaling gaat. Gezien de kleine onderlinge verschillen aan de kop van het veld, is een voorspelling maken erg lastig. Dus maken we geen voorspelling, maar zetten we de belangrijkste punten van elk team even op een rij.

Startnummer 51: Marius Reeder & Ivar Stein

Marius en Ivar sloegen de TankS over en kwamen in Sulingen met een splinternieuwe auto aan de start van hun eerste rally van het jaar. De runners-up van 2013 en bewezen winnaars, hadden weinig tijd nodig om aan de nieuwe auto te wennen en reden in Sulingen een snaarstrakke overwinning naar huis. De ELE rally wisten ze echter nog niet op hun naam te schrijven en na de uitval vorig jaar, is er nu helemaal sprake van unfinished business. De motivatie om in Helmond te winnen is dan ook groter dan ooit. En dat is altijd een goed startpunt.

 

Startnummer 52: Henk & Aaldert Aaltink

Aan motivatie is er nooit een gebrek bij Henk en Aaldert. En dat vertaald zich altijd in een aanvallende rijstijl met vaak ereplaatsen als resultaat. Helaas levert dat ook wel eens een uitval op, zoals die in de ELE rally van 2012, toen in leidende positie de rally eindigde in een greppel. Ook bij Henk en Aaldert dus meer dan genoeg motivatie om dit jaar de hoogste trede van het podium te betreden. Als tweede in de titelstrijd uiteraard een meer dan welkom resultaat om de achterstand op klassementsaanvoerder Niek Sanders flink terug te brengen. Maar voor het zover is, zal er afgerekend moeten worden met een aantal snelle concurrenten.

Startnummer 54: Rob Verhees & Ruud Middel

Tot voorkort stond Rob niet in het lijstje met rijders die voor de overwinning meestreden. Nu is dat ook niet het ultieme doel voor Rob, die vooral voor het plezier rijdt. Maar na een sterke tweede plaats bij de TankS rally, waarbij voor het eerst met een flink verbeterde auto werd gereden, moeten we Rob dit jaar bij zijn thuisrally toch tot de kanshebbers gaan tellen. Thuisvoordeel is niet te onderschatten en met gelegeheidsnavigator Ruud Middel, die nagenoeg aan een proef woont, zit er heel wat terreinkennis in de auto. Een nadeel is wellicht wel de afwezigheid van vaste navigator Timothy Kion, die nog niet volledig herstelt is van een ongeval tijdens de rally van Putten. Maar met de ervaring van Ruud naast zich is dit nadeel hopelijk zeer klein. Een mooi resultaat voor eigen publiek behoort dus zeker tot de mogelijkheden dit jaar.

Startnummer 55: Michael Kamper & Jorgen Sprong

Voor Michael & Jorgen is de ELE rally er eentje die al jaren op het lijstje staat, maar nog nooit gereden werd. Het idee om te gaan rallyrijden ontstond zelfs jaren terug bij een bezoek aan de ELE rally. Ze raakten er toen van overtuigd dit zelf ook wel te kunnen. Met twee overwinningen in de eerste jaren is dit ook wel gebleken. Maar het gebrek aan wedstrijdritme de laatste jaren en een paar uistapjes in de sloot, heeft meer succes in de weggezeten. Bij de TankS rally was er na lange tijd weer een start, deze keer met een nieuwe auto. De auto stond toen nog niet geheel op punt en meer dan een vierde plaats zat er niet in. Wel was duidelijk dat er veel potentie zit in de nieuwe auto. Of deze er komend weekend uitkomt en er weer voor ereplaatsen gestreden kan worden, is nog even afwachten, maar de mannen hebben de smaak weer helemaal te pakken.

 

Startnummer 56: Mark Jansma & Vincent Knuwer

Met een vijfde plaats pakte Mark bij zijn rijdersdebuut tijdens de TankS rally zijn eerst 325i Challenge punten. Geen slecht begin voor de gewezen navigator die sinds dit jaar zelf het stuur in handen heeft genomen. De overstap naar de bestuurderstoel is nog flink wennen en verdere ervaring opbouwen heeft de prioriteit bij de ELE rally dit weekend. Met Vincent zit er gelukkig een ervaren navigator naast Mark, waardoor hij zich volledig op het rijden kan concentreren bij zijn eerste echte rally. Met ruim 190 kilometers op snelheid over zowel uitdagende verharde als onverharde wegen gaat de leerschool voor Mark in een stroomversnelling komen. Gezien de sterke concurrenten aan de start, zal het een flinke klus worden de vijfde plaats van de TankS rally te evenaren. Maar als Mark zich een snelle leerling toont, valt dit ook niet uit te sluiten.

 

Startnummer 57: Niek Sanders & Marieke Slob

Dat een vrouwlijke navigator beter is dan een mannelijke, durven we hier niet te stellen. Maar de resultaten van Niek zijn dit jaar erg sterk te noemen met Marieke in de hotseat. Vorig jaar wist Niek ook al zijn eerste overwinning te pakken, samen met Kimberly Harmsen. En tijdens de TankS rally was er weer een overwinning bij de eerste start met Marieke. In Sulingen werd dit opgevolgd door een tweede plaats, waardoor Niek en Marieke aan de leiding staan in het kampioenschap. En dat willen de twee ook na de ELE rally nog steeds zo zien. Aan snelheid is er geen gebrek, aan ervaring met de wedstrijd wel. Waar Marieke vorig jaar al met broer Bas aan de start stond, is het voor Niek de eerste kennismaking met de Brabantse klassieker. Maar dat was in Sulingen niet anders, dus reken er op dat Niek en Marieke weer gewoon gaan strijden voor de eerste plaats.

Met maar liefst 20 klassementsproeven en 192 wedstrijdkilometers voor de boeg, kunnen de deelnemers van de 325i Challenge zich opmaken voor een flinke partij stuurwerk, van ’s ochtends vroeg tot een eind in de nacht. De 50 ste ELE rally lijkt weer een echt stevige wedstrijd te worden. En met aan elkaar gewaagde deelnemers, is de kans groot dat de beslissing pas in de late uurtjes van de afsluitende dag gaat vallen. Kom de show zelf bekijken in Helmond (www.elerally.nl) en beleef de actie van dichtbij. Voor het laatste 325i Challenge nieuws kun je terecht op Facebook (325ichallengeNL).