Eerste winst voor Mollink & Reefhuis na seconden duel in 325i Challenge

Beter dan met een overwinning kun je het seizoen niet afsluiten. Rick Mollink & Arjan Reefhuis gaan dan ook met een heel goed gevoel de winterstop in. Deze overwinning kwam echter niet vanzelf. Er ging een flinke strijd aan vooraf. Voor het eerst in jaren was het weer de deelnemers gunstig gezind en was er sprake van mooi droge proeven. Omstandigheden die er voor zorgen dat de verschillen tussen de teams vaak zeer klein zijn. Mede hierdoor werd deze Euregio rally een zeer spannende wedstrijd, tot de laatste kilometer aan toe.

 

Proef 1 & 2

Michael Kamper & Henk van de Brug werden vooraf bestempeld als de grote favorieten voor de overwinning. Op proef 1 kwam het eind van hun rally al in zicht. Een raar geluid klonk vanonder de motorkap en veel snelheid zat er niet meer in de auto. Er werd nog een derde tijd gereden op proef 1, maar op proef 2 werd direct de proef afgereden naar de service waar het team tot opgeven werd gedwongen. Een gebroken zuiger zorgde voor een zeer kort optreden. Op de eerste proef zat er erg weinig verschil tussen de deelnemers en wonnen Jeroen Bosma & Jelle Jelsma de opening met maar 0.6 seconde voorsprong op Rick & Arjan. Bas & Marieke Slob hadden een momentje en reden de zesde tijd achter Dirk de Boer & Gerwin Voortman.
Proef 2 was de publieksproef op industrieterrein Hengelo-Zuid waar de winst verrassend naar Mark Jansma & Marc van Nuyssenborgh ging. Het “circuitrijden” lag de heren duidelijk goed. Binnen vier seconden kwamen achter de snelste mannen, Bas Slob en Rick Mollink door. Jeroen Bosma verloor op deze proef ruim 20 seconden en kwam hiermee gelijk op achterstand in de strijd om de eerste plaats. Dirk & Gerwin reden een nette vierde tijd.

Proef 3 & 4

Na de eerste twee proeven in en bij Hengelo, werden proef 3 & 4 bij Bentelo en Zeldam verreden, echte buitenproeven met het nodige snelle werk. Op proef 3 waren het Bas & Marieke die de toon aangaven, op iets meer dan een seconde gevolgd door Rick & Arjan. Jeroen en Jelle waren weer terug op snelheid en noteerden een derde tijd op ruim 5 seconden. Mark & Marc pakten nog de vierde tijd voor Dirk & Gerwin met zes tienden voorsprong.
Proef 4 was de rondkoers bij Zeldam, die met vier seconden op Bas & Marieke werd gewonnen door Rick & Arjan. Hiermee kwamen Rick & Arjan met een kleine negen seconden voorsprong steviger aan de leiding te staan. Veel tijd verloren Dirk & Gerwin door een foutje bij het splitspunt van de proef, een foutje dat ze later nog duur zou komen te staan. Ook Jeroen & Jelle gingen in de fout en verloren ruim 45 seconden en daarmee hoop op de overwinning. Positie vier was hun deel in de tussenstand, 17 seconden achter Mark & Marc.

 

Proef 5 & 6

Op de herhaling van de eerste proef van de dag konden Jeroen & Jelle niet nogmaals de winst pakken. Maar met nog geen zeven seconden achterstand de derde tijd pakken was geen schande. Ook Mark & Marc bleven met iets meer dan zeven seconden goed in het spoor. Deze keer waren het Rick & Arjan die met een kleine seconde voorsprong de proef wonnen, voor Bas & Marieke.
Dat Jeroen Bosma niet alleen op onverhard uit de voeten kan, bleek wel uit de snelste tijd bij de tweede keer Hengelo-Zuid. Hij versloeg Bas & Marieke met net geen vier seconden voorsprong en nam negen seconden terug op Mark & Marc. Dirk & Gerwin gingen meer voor de show dan voor de snelheid en lieten daardoor de nodige tijd liggen, maar genoten als de beste. Rick & Arjan zagen op deze proef hun voorsprong met vijf seconden slinken ten op zichte van Bas & Marieke waarmee de spanning verder opliep.

Proef 7 & 8

Proef Bentelo voor de tweede keer, Bas & Marieke gingen er goed voor zitten en naderden met een goede tijd op proef 7 Rick & Arjan tot op 0.1 seconden in het klassement, spanning ten top voor de overwinning. Jeroen & Jelle pakten positie drie terug op Mark & Marc door ruim 27 seconden sneller over de proef te gaan. Mark & Marc bleven daarmee Dirk & Gerwin zo’n vier seconden voor, wat maar weer aangaf dat het door het gehele veld dicht bij elkaar zat.
Bas & Marieke kwamen op de rondkoers van Zeldam, proef 8, twee langzamere deelnemers tegen en verloren mede daardoor een kleine zeven seconden op Rick & Arjan, die het snelst waren op deze proef. Mark en Dirk zaten nu wat verder van elkaar, maar verloren beide wederom tijd op deze proef, waar Jeroen & Jelle in het spoor bleven van de snelste en daarmee ruim voor Mark & Marc in de tussenstand kwamen te staan.

Proef 9 & 10

De laatste twee proeven van de rally werden in het donker afgewerkt, een mooi einde voor de rally. Ook een laatste kans voor Bas & Marieke om alsnog de overwinning te pakken. Waar Mark & Marc het rustig aan deden en vooral voor uitrijden gingen, daar gaven Bas &Marieke nog eens serieus gas. Vier seconden werden goed gemaakt op Rick & Arjan, waardoor de achterstand nog maar 2.6 seconden bedroeg met de laatste proef voor de boeg. Jeroen & Jelle reden een keurige tweede tijd op deze proef, 1.4 seconden achter op Bas & Marieke. Hadden ze in het begin van de rally geen foutjes gemaakt, dan hadden ze zeker meegestreden om de overwinning. Dirk & Gerwin reden op de eerste proef in het donker sneller dan Mark & Marc, maar waren door het eerdere tijdverlies veroordeeld tot de laatste plaats. Aan het einde van de rally werden zij vanwege de eerder genoemde fout op het splitspunt uit de uitslag genomen. Geen leuk einde van een mooie rally, maar gelukkig wel een finish na de opgave in Hellendoorn.

Zeldam in het donker, de laatste proef, die zou de beslissing brengen in de wedstrijd. Konden Rick & Arjan de druk aan? Zouden Bas & Marieke alles op alles zetten voor de winst? Beide vragen konden met ja worden beantwoord. Helaas moesten Bas & Marieke hun finale aanval op de laatste proef al vroeg staken. Een stevige onbalans in de auto dwong het duo op save te gaan. Een deel van de achterwielophanging bleek flink los en uitgesleten te zijn waardoor het verradelijke rijgedrag ontstond. Daarmee moesten zij de overwinning laten aan Rick & Arjan, die met de winst op de laatste proef hun overwinning nog wat meer glans gaven. De eerste overwinning voor Rick & Arjan was hiermee een feit en een heel mooie opsteker voor het komende seizoen. De Dwarsliggersbokaal liepen ze deze keer net mis, want die werd gewonnen door Bas & Marieke. Maar ook voor deze overwinning lagen de teams niet ver uit elkaar. De Euregio rally was daarmee een meer dan waardige seizoensafsluiter voor de 325i Challenge.

 

Uitslag Euregio rally:

1. Rick Mollink & Arjan Reefhuis
2. Bas Slob & Marieke Slob
3. Jeroen Bosma & Jelle Jelsma
4. Mark Jansma & Marc van Nuyssenborgh
excl. Dirk de Boer & Gerwin Voortman
dnf. Michael Kamper & Henk van de Brug

Eindstand 325i Challenge 2014:

1. Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink                                     169 pnt
2. Mark Jansma & Vincent Knuwer/Marc van Nuyssenborgh   125
3. Marius Reeder & Ivar Stein                                               110
4. Bas Slob & Marieke Slob                                                   102
5. Niek Sanders & Marieke Slob                                            101
6. Rick Mollink & Arjan Reefhuis                                           100
7. Rob Verhees & Timothy Kion/Ruud Middel                          98
8. Jeroen Bosma & Jelle Jelsma/Maurice Kuijstermans           74
9. Michael Kamper & Jorgen Sprong/Henk van de Brug            71
10. Dirk de Boer & Egbert Kamp/Gerwin Voortman                 40
11. Wesner Averesch & Marlon Krieger/Albert Wermink          37
12. Ralph Orengo & Luca Lotti                                               30
13. Gerwin Voortman & Annika Bekmann                               10