Lange Nacht voor 325i Challenge tijdens GTC rally

De Nacht van de GTC rally is en blijft een klassieker. En dit jaar is de Nacht een extra lange voor de deelnemers van de 325i Challenge. Pas rond de klok van 4 uur ’s nachts worden de eerste deelnemers verwacht in het gesloten wagenpark. Even rust pakken vooraf is er ook niet bij, aangezien de gehele vrijdag gepland staat voor het verkennen van de klassementsproeven. Dus niet alleen snelheid gaat de doorslag geven, ook tot de laatste proef scherp blijven gaat een belangrijke rol spelen. Maar wie staat er komend weekend op scherp en kijkt in het donker verder dan de rest?

 

Helaas is dit niet, de wel ingescheven, equipe van Dirk de Boer & Egbert Kamp. Waar gedacht werd aan een lekke koppakking van de motor, lijkt er nu een andere oorzaak te zijn van de niet optimaal lopende motor. Aangezien het te kort dag is dit goed op te lossen en ze geen risico willen lopen de motor nog verder te beschadigen, heeft het team besloten niet aan de start te komen. Ook Mark Jansma moeten we helaas missen tijdens de GTC rally. De plannen waren er en de auto was er klaar voor. Maar onder andere drukke werkzaamheden zorgen er voor dat ook Mark de GTC aan zich voorbij moet laat gaan.

Maar na dit minder leuke nieuws, het goede nieuws. Debutanten Jeroen Bosma & Jelle Jelsma staan in Etten-Leur voor de tweede keer aan de start van een 325i Challenge wedstrijd en beginnen daarmee aan hun eerste echte grote rally. Voor hen valt er dus extra veel te leren en zal de GTC een hele uitdaging worden. Gelukkig zien we al flinke progressie en gaan de mannen steeds sneller. Dit wil echter niet zeggen dat ze nu ook voor de overwinning gaan, want uitrijden en leren blijft het belangrijkste. Maar hier en daar een verrassende tijd is niet ondenkbaar.

 

Dat laatste geldt ook voor Rob Verhees & Timothy Kion. Vorig jaar bij de GTC rally vielen zij op de allerlaatste proef van de rally uit met een defecte motor. Dit jaar willen ze de finishvlag dus meer dan graag zien. Ondanks wat tegenslag bij de ELE rally, werden er, op de proeven waar alles wel lekker liep, goede tijden genoteerd. En met de kennis van vorig jaar kan het tempo er dit keer vanaf de eerste meter goed op.

 

Tijdens de ELE rally zat het tempo er bij Henk Bakkenes & Aaldert Aaltink ook vanaf de start van de rally goed in. Hiermee konden zij uiteindelijk winnaars Marius Reeder & Ivar Stein onder druk zetten voor de start van dag twee. Ook tijdens de GTC rally zal dit de strategie van Henk & Aaldert moeten zijn om Marius & Ivar van hun derde overwinning van dit jaar af te houden. Mocht dit lukken, dan tellen Henk & Aaldert weer helemaal mee voor de race om de titel.

 

Maar Marius & Ivar zullen hun huid duur verkopen. Na in voorgaande seizoenen tweede in de titelstrijd te zijn geworden, moet het dit jaar hun jaar gaan worden. De eerste stappen zijn reeds gezet met twee opvolgende overwinningen in Sulingen en tijdens de ELE rally. En vorig jaar sleepte het duo de overwinning tijdens de GTC rally al in de wacht. Dit jaar zijn zij dus de te kloppen mannen. Het is aan de rest om ze van een derde zege op rij af te houden. En zoals gezegd, de Nacht is lang en het weer heeft in het verleden al bewezen een bepalende factor te kunnen zijn. De zege cadeau krijgen zal dan ook niet aan de orde zijn.

Foto’s: Gertjan Schutten [gsautosport.nl]