Scherff & Lippens maatje te groot tijdens Zuiderzee rally

Het 325i Challenge seizoen begon afgelopen weekend met zes teams met de Zuiderzee rally in Emmeloord. Vijf daarvan reden voor de punten in de rally, het zesde team kwam in de short rally aan de start om ervaringskilometers te maken voor het behalen van de rallylicentie. Met de verkoop van de kampioensauto van Michael Kamper naar Belgie, zullen we dit jaar een nieuwe kampioen mogen eren. De vraag is uiteraard nog wel wie dat dan gaat worden. Met een aantal snelle en ervaren oudgedienden, maar ook gedreven debutanten, valt op die vraag voorlopig geen antwoord te geven. Wie er ook voor gaat, de eerste slag is altijd belangrijk en dus mochten de deelnemers er vanaf de eerste kilometer al gelijk goed voor gaan zitten. En zo ontstond wederom een zeer snelle en spannende 325i Challenge wedstrijd.

Bjorn Scherff & Dennis Lippens domineren bij daglicht

Voor de start van de wedstrijd antwoordde Bjorn nog met enige voorzichtigheid op de vraag of hij het seizoen zou beginnen met een overwinning. Maar op de eerste proeven van de dag liet hij er geen twijfel over bestaan dat hij in aanvalsmodus stond. Na de zes proeven, die in de middag bij daglicht werden verreden, bedroeg de voorsprong op naaste achtervolgers Rick Mollink & Arjan Reefhuis 25 seconden. Rick & Arjan zaten de leiders op een aantal proeven goed op de hielen, maar kwamen niet goed genoeg in het ritme om een echte aanval in te zetten. Hun tempo zorgde er echter wel voor dat Bjorn & Dennis niet van het gas konden en zich geen fouten konden veroorloven. Deze twee teams hadden het bit dus tussen de tanden zitten en dat was te zien aan hun op de limiet doorkomsten.

Achter dit tweetal waren het de teams Peter Smets & Isabelle Brouwer en Dirk de Boer & Harm van Koppen die een onderlinge strijd uitvochten. Na de eerste zes proeven waren het Peter & Isabelle die 20 seconden marge genomen hadden op Dirk & Harm. Bij eerstgenoemde liep alles naar wens, bij laatstgenoemde werd er naar eigen zeggen te langzaam gestart en was er ruimte voor verbetering. Voor debutanten Dennis & Frank-Willem Jochems stond de Zuiderzee rally in het teken van ervaring op doen en dus alle kilometers afleggen. De limiet werd nog niet direct opgezocht, maar toch wisten ze zich een paar keer tussen Peter en Dirk te positioneren op de proeven.

Eindsprint Mollink & Reefhuis houdt geen stand op industrieterrein

Bij het intreden van de duisternis op proef zeven strandde het solide debuut van Dennis & Frank-Willem. Hun eerste proef in het schemer zorgde voor een extra uitdaging en een kleine inschattingsfout. Wielen net buiten het asfalt, met een schuiver tegen een boom als gevolg. Met een flink ontzette linker achterkant eindigde hun eerste wedstrijd in de 325i Challenge met een flinke domper. Andere teams bleken zich juist goed te voelen bij gebrek aan daglicht. Zo waren het Rick & Arjan die direct twee snelste tijden wisten te noteren en hun achterstand daarmee terugbrachten naar zo’n 17 seconden. Zouden zij in staat zijn dit tempo vast te houden op de industrieproeven van Emmeloord? Ook Dirk & Harm wisten een plaats winst te boeken nadat Peter & Isabelle op proef acht flink tijd verloren. Daarmee bleef er met nog twee proeven te gaan ook voor positie drie spanning in de wedstrijd.

En dus zou de beslissing over wie op welke trede van het podium mocht staan, afhangen van de twee laatste proeven op het industrieterrein van Emmeloord. Proeven die sommige teams perfect liggen en andere totaal niet. Peter Smets had vooraf aangegeven erg uit te zien naar deze proeven, waar hij normaal sterk voor de dag komt. Helaas moest Peter het tempo een tandje terug schroeven toen navigator Isabelle ziek werd en het geschud op deze proeven even niet meer kon waarderen. En dus eindigde het gevecht om de derde plaats in het voordeel van Dirk & Harm, die zich uitstekend dwars wisten te vermaken.
Bij de leiders in de wedstrijd kon de vlag voorafgaand aan de laatste proeven nog niet uit. Ook Bjorn werd behoorlijk ziek en overwoog uit de wedstrijd te stappen. Maar met een plastic zak mee in de auto werd toch gestart en zelfs twee scratches gereden, ook al was het verschil met Rick & Arjan niet groot. De opmars van Rick & Arjan werd daarmee niet doorgezet en dus was de eerste overwinning van het jaar voor Bjorn & Dennis.

Power stage zorgt voor spanning

Naast de deelnemers aan de Zuiderzee rally, stond er nog een 325i Challenge team aan de start in Emmeloord. Debutanten Rients Visser & Jan-Willem de Rover beschikten nog niet over een volwaardige rallylicentie en maakten hun verplichte kilometers in de Zuiderzee short rally. Zij reden dezelfde buitenproeven als de rallydeelnemers en reden daar nette, concurerende tijden en brachten daarmee de auto keurig aan de finish van een niet eenvoudige rally. De heren scoorden hiermee nog geen punten voor het kampioenschap maar hebben na afgelopen weekend de smaak flink te pakken en zijn zeer gemotiveerd om tijdens de komende wedstrijden voor zoveel mogelijk punten te gaan.

Als we het over punten hebben, mogen we de Power stage natuurlijk niet vergeten. Ook dit jaar is elke laatste niet rondkoers van de wedstrijd de 325i Challenge Power stage. Bij de Zuiderzee rally was dit proef acht die gewonnen werd door Rick & Arjan. Hiermee scoorden ze een punt meer dan Bjorn & Dennis waardoor beide teams met 37 kampioenschapspunten naar huis gingen. Beide teams zijn dus zeer aan elkaar gewaagd en verwachten we dan ook in Sulingen weer vooraan in gevecht met elkaar. Maar Sulingen is een totaal andere wedstrijd dan de Zuiderzee rally en dus kunnen er andere teams zijn die in Duitsland gaan verrassen.
Op 6 en 7 mei trekt de 325i Challenge dus naar het noorden van Duitsland voor een uitdagende en altijd gezellige tweede ronde van het kampioenschap. Op zeker dat ook dit weer een mooie wedstrijd gaat worden met dit gedreven deelnemersveld!

Uitslag Zuiderzee rally:

1. Bjorn Scherff & Dennis Lippens
2. Rick Mollink & Arjan Reefhuis + 25.4
3. Dirk de Boer & Harm van Koppen + 3.12.2
4. Peter Smets & Isabelle Brouwer + 3.20.6
dnf. Dennis Jochems & Frank-Willem Jochems
-. Rients Visser & Jan-Willem de Rover (short rally)

Stand 325i Challenge na ronde 1:

1. Bjorn Scherff & Dennis Lippens: 37
2. Rick Mollink & Arjan Reefhuis: 37
3. Dirk de Boer & Harm van Koppen: 34
4. Peter Smets & Isabelle Brouwer: 32
5. Dennis Jochems & Frank-Willem Jochems: 5
6. Rients Visser & Jan-Willem de Rover: 0